Φιλιππίδης Παπής

Image

Ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1912. Ενώ φοιτούσε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, πήρε διορισμό στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο όπου εργάστηκε για 36 χρόνια.

Το Θέατρο το αγαπούσε από μικρός και ο πρώτος του ρόλος ήταν σε μια κωμωδία ενός μαθητή του γυμνασίου όπου φοιτούσε, του Χρίστου Ανθούλη, σε μια καρναβαλίστικη γιορτή του σχολείου.

Ακολούθως έπαιξε ερασιτεχνικά σε πολλές κωμωδίες, ενώ μαζί με το Κώστα Μετζίτη και τον Μήτρο Λαμπερτίδη έκαναν τον γύρο της Κύπρου ανεβάζοντας διάφορες κωμωδίες. 

Όταν ιδρύθηκε το συγκρότημα Μουσικής Σκηνής Λευκωσίας το 1938 (Α’ περίοδος) είχε γίνει συνεταίρος και είχε πάρει μέρος σ’ όλες τις επιθεωρήσεις μέχρι τον Ιούλιο του 1942 όπου ήταν ένα από τα πιο δυνατά στελέχη. 

Το 1939 ήλθε στην Κύπρο για θεατρική περιοδεία το ζεύγος Βάζα (βλ. λήμμα Βάζας Άγγελος) και ζήτησε από τον Παπή Φιλιππίδη να το βοηθήσει στην περιοδεία του. Ένα χρόνο αργότερα ο Φιλιππίδης συγκαταλεγόταν στα στελέχη του θεατρικού συγκροτήματος Ένωσις Καλλιτεχνών που ανέβασε πολλές επιθεωρήσεις (Λήδρα Στρήτ, Παγωνιέρα, Φέξε μου και γλίστρησα κ.α.).  Όταν η Ένωσις Καλλιτεχνών διαλύθηκε, εντάχθηκε στο Νέο Λυρικό. Κατά τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους, όπως τον Εργατικό Θεατρικό Όμιλο ΣΕΚ (ΕΘΟΣ), το Κυπριακό Θέατρο, τον Οργανισμό Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ), το Μουσικό Θέατρο και άλλους θιάσους του ελευθέρου θεάτρου, όπου διακρίθηκε σε κωμικούς ρόλους.

 

Έπαιξε επίσης σε τηλεοπτικά έργα (κυρίως κυπριώτικα σκετς) και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικές εκπομπές. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες και μετέπειτα σε βιντεοταινίες κοντά στο Γιάννη Μεντώνη Φιρφιρή.

 

Ο Παπής Φιλιππίδης πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου του 1995, σε ηλικία 83 χρόνων.