Φουντζίν

Image

Τσιφλίκι (αγρόκτημα) στη βόρεια πλαγιά της κορφής του Αγίου Ιλαρίωνα, στην επαρχία Κερύνειας, περί τα 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κερύνειας και περί τα 2 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Τριμίθθι. Η περιοχή είναι κατεχόμενη από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.

 

Το Φουντζ'ίν πιθανώς ήταν φέουδο κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια. Μερικοί θεωρούν ότι η ονομασία του έχει ιταλική προέλευση, από τη λέξη funghi (φούνκι) που σημαίνει μανιτάρια ή περιοχή όπου φυτρώνουν μανιτάρια, μανιταρότοπος. Πιθανόν όμως να προέρχεται από το επώνυμο Φ(λ)ου(ρε)ντζής, εάν είχε κάποτε υπάρξει τέτοιος ιδιοκτήτης του αγροκτήματος.

 

Το αγρόκτημα, κατάφυτο με ελιές και χαρουπιές, ήταν κατά το 1814 ιδιοκτησία κάποιου Loretti, Ιταλού πλοιάρχου που το είχε αγοράσει στην τιμή της μιας λίρας στερλίνας, σύμφωνα προς τα λεγόμενα του John Macdonald Kinneir (στο βιβλίο του Journey Through Asia Minor). Αυτός ο Loretti ήταν ιδιοκτήτης περιουσίας και στην ίδια την πόλη της Κερύνειας, όπου συνέβαλε στην ίδρυση του πρώτου δημοτικού σχολείου, παραχωρώντας τον χώρο όπου τούτο κτίστηκε, δίπλα στην εκκλησία του Αρχαγγέλου. Κατά το 1821 το Φουντζ’ίν ήταν ιδιοκτησία του προξένου της Αυστρίας στη Λάρνακα, ο οποίος προσέφερε βοήθεια σε αρκετούς  Έλληνες, τους οποίους κι απέκρυψε κι έσωσε έτσι από τις σφαγές του Ιουλίου. Λέγεται, επίσης, ότι στο Φουντζ'ίν είχαν αποθηκευθεί και πολεμοφόδια ή και όπλα.

 

Ο ίδιος αυτός Αυστριακός, που ήταν κι έμπορος, ίδρυσε στο Φουντζ'ίν το πρώτο στην Κύπρο εργαστήριο για κατασκευή σαπουνιού. Έφερε μάλιστα κι εργάτες από την Ανατολή τους οποίους πλήρωνε λιγότερα, γύρω στους 7 παράδες την ημέρα.

 

Αργότερα το Φουντζ'ίν πέρασε στην ιδιοκτησία των Πασχάλη Κωνσταντινίδη και Γεωργίου Παπαδοπούλου.

 

Στην περιοχή του αγροκτήματος υπάρχουν ενδείξεις ότι υφίσταται αρχαιολογικός χώρος των Προϊστορικών χρόνων.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια