Φραγκούδης Ιωάννης

Image

Φραγκούδης Ιωάννης Γιάγκος Φραγκούδης. Γνωστός αγωνιστής στην ελληνική επανάσταση του 1821. Γεννήθηκε το 1800 και πέθανε το 1880. Σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και στην Ακαδημία της Κέρκυρας. Ήταν εγγονός του του γιατρού Δημήτριου Φραγκούδη από την Τεργέστη, ο οποίος γύρω στα 1737 εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό. Ο Δημήτριος Φραγκούδης υπήρξε και το πρώτο μέλος της οικογένειας Φραγκούδη στην Κύπρο. 

 

Με την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, το 1821, πήγε στις Σπέτσες και κατετάγη εθελοντικά στο πολεμικό καράβι «Ηρακλής» του Αναργύρου Α. Χατζηαναργύρου. Πήρε μέρος, ως μέλος του πληρώματος του καραβιού αυτού, σε διάφορες μάχες, όπως στην έφοδο στο Ναύπλιο, στην έφοδο στην Πάτρα, στην εκστρατεία κατά του αιγυπτιακού στόλου στην Κρήτη, στη ναυμαχία στον Αργολικό κόλπο, στη ναυμαχία στο Χέλι (κοντά στις Σπέτσες). Κατά την αγωνιστική αυτή υπηρεσία του, το 1821-1822, κρατούσε και το πολεμικό ημερολόγιο του πλοίου «Ηρακλής» το οποίο αργότερα ο γιος του Επαμεινώνδας Φραγκούδης δώρισε στο Εθνολογικό Μουσείο Αθηνών (1884). Το ημερολόγιο αυτό, στο οποίο περιγράφει τη δράση του πολεμικού του πλοίου, δημοσιεύθηκε το 1926 στα Σπετσιώτικα (τόμος Β', μέρος Γ').

 

Αργότερα ο Γιάγκος Φραγκούδης υπηρέτησε και σε άλλα καράβια (αναφέρεται ότι διετέλεσε γραμματέας του πλοίου του Γ. Χατζηανδρέου). Μετά την επανάσταση πήγε στην Κέρκυρα όπου εγκαταστάθηκε για λίγο. Συνέχισε ύστερα τις περιπλανήσεις του και τελικά επέστρεψε στην Κύπρο όπου κι επιδόθηκε στο εμπόριο. Ήταν γνωστός και με την προσωνυμία Γιαμαρέλλος.

 

 

ΣΗΜ: Για την οικογένεια Φραγκούδη βλέπε Αρ. Λ. Κουδουνάρη Μερικαί Παλαιαί Οἰκογένειαι τῆς Κύπρου, 1972, και Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, όπου και αναφορές σε άλλες πηγές.

Φώτο Γκάλερι

Image