Φράνσις Αννίβας

Image

Πρώην δήμαρχος Λάρνακας, από τα ιδρυτικά στελέχη του σωματείου ΑΛΚΗ.  Γεννήθηκε το 1904 στη Λευκωσία και καθιερώθηκε ως ένα από τα σημαντικά μέλη της Λατινικής Θρησκευτικής Ομάδας της Κύπρου. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Εργάστηκε σε κλινικές στη Λειψία. Το 1938 εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα όπου και άσκησε το ιατρικό επάγγελμα. Ασχολήθηκε επίσης με τη βιομηχανία και διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (1974-1987).

 

Δήμαρχος 

Ο γιατρός Αννίβας παρότι δεξιών φρονημάτων ως στέλεχος του σωματείου  ΑΛΚΗ  αναδείχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον αριστερό συνδυασμό της Λαϊκής Παράταξης Εθνικής Συνεργασίας που είχε επικεφαλής τον εκλεγέντα δήμαρχο Λύσο Σανταμά. Μάλιστα, εκλέχθηκε Αντιδήμαρχος από το νέο δημοτικό συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές. Υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Λάρνακας κατά την περίοδο  1949-1953, στη συνέχεια από το 1953 έως το 1962 και επίσης από το 1964 έως το 1967.

 

Την 1η Ιανουαρίου 1963 η Κυπριακή Δημοκρατία τερμάτισε τον νόμο για τους Δήμους και ανακήρυξε όλες τις περιοχές τους σε περιοχές διοίκησης και βελτίωσης. Καθήκοντα Δημάρχου εκτελούσε ο Έπαρχος Λάρνακας Φοίβος Ζαχαριάδης για 2 χρόνια, μέχρι τον Δεκέμβριο του 1964. Τον Ιανουάριο του 1965 με βάση Νόμο που ψήφισε η Βουλή, λόγω της έκτακτης ανάγκης που δημιούργησαν οι Διακοινοτικές Ταραχές με την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων, διορίσθηκε πενταμελής Δημοτική Επιτροπή Λάρνακας με Πρόεδρο τον Ζήνωνα Δ. Πιερίδη, που πέθανε το 1967. Νέος Πρόεδρος της πενταμελούς Δημοτικής Επιτροπής, διορίσθηκε ο Αννίβας Φράνσις, που παραιτήθηκε το 1975, και για μερικούς μήνες εκτελούσε καθήκοντα προέδρου ο Κύπρος Οικονομίδης.

 

 

ΕΟΚΑ  

Ο Αννίβας Φράνσις προσέφερε πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες σε μέλη της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Από τα τέλη του 1963, αμέσως μετά την έναρξη των Διακοινοτικών Ταραχών, ανέλαβε και ως στρατιωτικός γιατρός, με τον τιμητικό τίτλο του ανθυπολοχαγού. Συνέχισε να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες στην Εθνική Φρουρά αργότερα, και ως στρατιωτικός γιατρός έφθασε μέχρι τον βαθμό του ταγματάρχη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και πρόεδρός του για πολλά χρόνια.

 

Η Αλκή 

Το 1948 μια ομάδα μελών του αθλητικού σωματείου ΕΠΑ αριστερών φρονημάτων, αποχώρησε από το σωματείο. Μαζί τους – λόγω διασωματειακών διαφορών – αποχώρησαν και κάποια άλλα μέλη, όπως ο γιατρός Αννίβας Φράνσις, ο Μιχαλάκης Κυριακίδης-Σκαλιστής, ο Κωστάκης Μάμας, οι Αντωνάκης και Νίκος Πύργος κ.ά. Στις 10 Απρίλη του ίδιου χρόνου, η ομάδα αυτή μαζί με άλλους ανένταχτους ποδοσφαιρικά Λαρνακείς, συναντήθηκαν στο παραλιακό κινηματοθέατρο της πόλης ΠΑΤΕ [το σημερινό Σαν Χωλλ] και συμφώνησαν στην ίδρυση ένος νέου αθλητικού σωματείου. Η πρόταση του Αννίβα Φράνσις, το νέο σωματείο να ονομαστεί ΑΛΚΗ, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα ιδρυτικά μέλη. Η λέξη αλκή σημαίνει: σωματική δύναμη, ευρωστία, ρώμη, σφρίγος.

 

Τις επόμενες μέρες τα εκλελεγμένα από την ιδρυτική συνέλευση μέλη καταρτίστηκαν σε σώμα, που αποτέλεσε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του νέου σωματείου. Σύμφωνα με το πρακτικό της 1ης συνεδρίασης που βρίσκεται αναρτημένο στο οίκημα του σωματείου, γραμματέας διορίστηκε ο Γεώργιος Πιτσιλλής, ταμίας ο Στέλιος Παμπαλλής, έφορος και βιβλιοθηκάριος ο Γεώργιος Τρίγκος, έφοροι επί των αθλητικών οι Μιχαλάκης Κυριακίδης-Σκαλιστής και Ρουπέν Περπεριάν και σύμβουλοι οι Π. Ν. Πετρόπουλος και Ονώριος Χ Ιωάννου. Σύμφωνα με τους παλιούς Αλκαίους που έζησαν τα γεγονότα της ίδρυσης του σωματείου, πρώτος πρόεδρος ήταν ο Αννίβας Φράνσις

 

Κατά τη δεκαετία του 1960 ο Αννίβας Φρανσις επέστρεψε σε θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΑ.

 

Ο Αννίβας Φράνσις πέθανε στις 23 Απριλίου του 1994, σε ηλικία 90 χρόνων. Ο Δήμος Λάρνακας προς τιμή του έδωσε το όνομα του σε οδό, πίσω από την Κλινική της Φανερωμένης. 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπάιδεια
  2. Κίτιον-Λάρνακα-Σκάλα
  3. Αλέξης Μιχαηλίδης. Οι Ρίζες της σημερινής Τοπικής αυτοδιοίκησης

     

     

Φώτο Γκάλερι

Image