Ομήρου Γιαννάκης

Πρόεδρος της ΕΔΕΚ -Υπουργός ΄Άμυνας

Image

Πολιτικός, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος ΕΔΕΚ, βουλευτής και πρώην υπουργός. Ο Γιαννάκης Ομήρου γεννήθηκε στην Πάφο στις 18 Σεπτεμβρίου 1951. Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αναμείχθηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα, ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση και μετείχε στη φοιτητική εξέγερση του 1973 με την κατάληψη της Νομικής Σχολής και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

 

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, μετείχε στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος του Ιουλίου 1974 στην Πάφο και υπήρξε συντάκτης και εκφωνητής του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού Πάφου. Συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες και φυλακίστηκε.

 

Βλέπε λήμμα: Νικολαίδης Νίκος

 

Εξελέγη βουλευτής Πάφου με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ κατά τις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου 1981 και επανεξελέγη  και σε όλες τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, διατηρώντας τη βουλευτική του έδρα μέχρι το 1998, οπότε και διορίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Από το αξίωμα αυτό παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 1999 λόγω διαφωνίας του με την απόφαση της κυβέρνησης για μη έλευση στην Κύπρο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S 300.

 

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2001 επανεξελέγη βουλευτής Πάφου με το ψηφοδέλτιο του κόμματός του που είχε τότε, από τις 19 Φεβρουαρίου 2000, μετονομαστεί σε ΚΙΣΟΣ (Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών). Διετέλεσε γενικός γραμματέας και πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, που στις 29 Ιουνίου 2003 μετονομάστηκε σε Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Στις 22 Ιουλίου 2001 ο Γιαννάκης Ομήρου εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, σε διαδοχή του ιδρυτή του Βάσου Λυσσαρίδη. Στο ίδιο αξίωμα επανεξελέγη τον Μάρτιο του 2007. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και αντιπρόεδρος και μέλος άλλων Επιτροπών.

Στις 2 Ιουνίου 2011 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ, του  ΔΗΣΥ του ΕΥΡΩΚΟ και του βουλευτή του ΔΗΚΟ του κ. Ζαχαρία Κουλία.

Στις 13 Ιανουαρίου 2015 παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Δεν διεκδίκησε επανεκλογή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Διετέλεσε  μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

 

Πηγή:

www.polignosi.com