Φωκίων

Image

Αθηναίος στρατηγός της εποχής του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ος αιώνας π.Χ.). Ήταν πολιτικός και στρατηγός της αρχαίας Αθήνας, διακεκριμένος ρήτορας και εξελέγη από τους συμπολίτες του σαράντα πέντε φορές πολέμαρχος. Η πολιτική του υπήρξε φιλομακεδονική. Το 318 π.Χ. καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της προδοσίας.

Θεωρούνταν ο χρηστότερος δημόσιος άνδρας της εποχής του, δίκαιος, έντιμος, γενναίος, αφιλοκερδής και δημοκράτης. Το μόνο του μειονέκτημα ήταν πως δεν μπορούσε να πείσει με τον λόγο του. Αυτό δεν εμπόδισε να εκλεγεί 45 φορές στρατηγός, πράγμα πρωτοφανές στην Αθήνα. Ούτε και το ότι ήταν εκ των ηγετών της φιλομακεδονικής παράταξης, τον εμπόδισε να πολεμήσει κατά των Μακεδόνων σε αρκετές περιπτώσεις.

Στα 84 του χρόνια ο Φωκίων, θύμα των μεταξύ των Διαδόχων του Μεγάλη Αλεξάνδρου διαμαχών, της κυριαρχίας των δημαγωγών και της επιπολαιότητας των Αθηναίων, καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία και ήπιε το κώνειο. Την εικόνα του διέσωσε ο Πλούταρχος.

 

Ο Φωκίων σχετίστηκε με την Κύπρο κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Κυπρίων βασιλιάδων εναντίον των Περσών το 351 π.Χ. Σύμφωνα με την αφήγηση του Διόδωρου Σικελιώτη οι Κύπριοι βασιλιάδες, μιμούμενοι τους Φοίνικες, αποστάτησαν από τους Πέρσες. Τότε ο Πέρσης βασιλιάς Αρταξέρξης διέταξε τον διοικητή της Καρίας Ιδριέα να πολεμήσει και να καταβάλει τους βασιλιάδες στην Κύπρο. Ο Ιδριεύς ετοίμασε γρήγορα σαράντα τριήρεις και οκτώ χιλιάδες μισθοφόρους και τους έστειλε στην Κύπρο με στρατηγούς τον Φωκίωνα και τον εκθρονισμένο βασιλιά της κυπριακής Σαλαμίνος Ευαγόρα Β'.

 

Οι βασιλιάδες της Κύπρου υποτάχθηκαν ξανά στους Πέρσες, εκτός από τον Πνυταγόρα της Σαλαμίνος, ο οποίος πολιορκήθηκε από τον Φωκίωνα και τον Ευαγόρα και αργότερα υποτάχθηκε εκουσίως στον Πέρση βασιλιά.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image