Φιλίππο Τζιοβάννι

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος από το Μιλάνο, που το 1570 πολέμησε κατά των Οθωμανών εισβολέων στην Κύπρο, ενταγμένος στον στρατό των Βενετών, με τον βαθμό του λοχαγού.

 

Ο Τζιοβάννι Φιλίππο ντα Μιλάνο υπήρξε ένας των υπερασπιστών της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της από τους Οθωμανούς Τούρκους τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 1570. Επικεφαλής σώματος 200 ανδρών, ήταν ένας από εκείνους που υπερασπίστηκαν τον προμαχώνα Κωνστάντζο, υπό τη γενική διοίκηση του Κυπρίου ευγενούς Ούγκο Φλάτρο.

 

Ο προμαχώνας Κωνστάντζο (όπου και το τέμενος Μπαϊρακτάρη σήμερα) ήταν ο πρώτος που κατελήφθη από τους επιτιθέμενους Τούρκους, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1570, αφού κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχε δεχθεί σφοδρότατες επιθέσεις και κανονιοβολισμούς.

 

Κατά την ημέρα της αλώσεως της Λευκωσίας (9 Σεπτεμβρίου του 1570), και όταν πλέον οι Τούρκοι άρχισαν να εισέρχονται στην πόλη, ο Τζιοβάννι Φιλίππο έτρεχε έφιππος (διότι έπασχε από ποδάγρα) στην περιοχή του προμαχώνα Κωνστάντζο, προσπαθώντας να συγκρατήσει και εμψυχώσει τους άνδρες του. Ενώ αγωνιζόταν και έτρεχε έφιππος από μέρος σε μέρος, γύρω από τον προμαχώνα, κτυπήθηκε από σφαίρα τουρκικού όπλου και σκοτώθηκε.