Φρανκαβίλλι Φραντζέσκο

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος από τη μικρή πόλη Φρανκαβίλλη, που το 1570-1571 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Οθωμανών εισβολέων, ενταγμένος στον στρατό των Βενετών και έχοντας τότε τον βαθμό του λοχαγού.

 

Ο Φραντζέσκο Φρανκαβίλλι έφθασε στην Κύπρο από τη Βενετία πριν από την εκδήλωση της εισβολής των Οθωμανών, στις 5 Μαΐου του 1570. Έφθασε στην Αμμόχωστο μαζί με το εκστρατευτικό σώμα του Ιερωνύμου Μαρτινέγκο, που είχε ετοιμαστεί και αναχωρήσει εσπευσμένα από τη Βενετία εν όψει της αναμενόμενης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο αρχηγός και δημιουργός του σώματος αυτού, ο Ιερώνυμος Μαρτινέγκο, πέθανε καθ' οδόν, αλλά οι άνδρες του, μεταξύ των οποίων και ο Φραντζέσκο Φρανκαβίλλι, συνέχισαν τον πλουν και έφθασαν στην Αμμόχωστο στις 5 Μαΐου του 1570, δύο περίπου μήνες πριν από την έναρξη της εισβολής των Οθωμανών.

 

Στη συνέχεια, ο Φραντζέσκο Φρανκαβίλλι πήρε μέρος στον πόλεμο εναντίον των Οθωμανών, ως ένας των ηρωικών υπερασπιστών της Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της σκληρότατης πολιορκίας της. Πέθανε μαχόμενος στην Αμμόχωστο. Συγκεκριμένα, στις 24 Μαΐου του 1571, ενώ ο Φραντζέσκο Φρανκαβίλλι προσπαθούσε να στρέψει κατά των επιτιθέμενων Τούρκων ένα κανόνι στο οχυρό του Ραβελίνου και να το πυροδοτήσει, χτυπήθηκε στο στήθος από ένα εχθρικό βλήμα και βρήκε ακαριαίο τον θάνατο.