Χαραλάμπους Ανδρέας

Image

Μουσουργός. Γεννήθηκε στην Ευρύχου το 1940. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου και του Πανεπιστημίου Αθηνών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δασκάλων) και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1964-70) κοντά στον Σόλωνα Μιχαηλίδη και αρίστευσε στα πτυχία και διπλώματα Ωδικής, Ενοργάνωσης, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Ενορχήστρωσης, Μουσικολογίας και Σύνθεσης. Το 1969 πήρε δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας με άριστα παμψηφεί και διάκριση βραβείου, διευθύνοντας την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Του απονεμήθηκε την ίδια χρονιά το έπαθλο (δίπλωμα και χρηματικό βραβείο) του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και υποτροφία για παρακολούθηση μαθημάτων Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Μοτζαρτέουμ του Salzburg με τον Bruno Materna.

 

To 1976 μετεκπαιδεύθηκε στο London University και το 1978 στο Πανεπιστήμιο του Reading, με υποτροφία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 1983, στην Κύπρο, διηύθυνε τις παραστάσεις Τραβιάτα -Τροβατόρε και Ριγολέττο στο Φεστιβάλ Βέρντι. Το 1985 εξελέγη μέλος της  Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Την ίδια χρονιά του απενεμήθη ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από πανεπιστημιακό ίδρυμα του Μισσούρι Αμερικής.

 

Έχει γράψει έργα για πιάνο, τα συμφωνικά ποιήματα «Κυπριακά Σκίτσα» και «Αυξεντίου», την καντάτα «9η Ιουλίου», το ορατόριο «Δεύτε Αυτόν προσκυνήσουμε», την «Κυπριακή Συμφωνία», έργα για μεικτή χορωδία, για σόλο φωνές, παιδικά τραγούδια, μουσική για θεατρικά έργα στην Ελλάδα και την Κύπρο κ.α. Πολλά έργα του έχουν εκτελεστεί στη Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Αμερική, Ελλάδα και Κύπρο και σε πολλά προγράμματα τηλεοράσεως και ραδιοφώνου.

 

Έχει γράψει άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα, και την Κύπρο. Συνεργάστηκε με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια σε μουσικά λήμματα. Είναι fellow του International Biographical Centre του Cambridge. Επίσης fellow του Greek Institute of London.

Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου Πάφου «Σόλων Μιχαηλίδης» και διετέλεσε ένας από τους δύο μαέστρους της Κρατικής Ορχήστρας Νέων.

 

Υπηρέτησε επίσης ως καθηγητής μουσικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ωςλέκτορας Μουσικοπαιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Νηπιαγωγών.

 

Έχει εκδώσει τα ακόλουθα βιβλία:

1.  Ἡ Μουσική στό Δημοτικό Σχολεῖο (Αθήνα, 1979)

2. Παιδικά Τραγούδια (έκδοση Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, 1976)

3. Μουσική Παιδεία (Αθήνα, 1980, 7η έκδοση)

4.    Ἀρμονία τῆς Μουσικῆς (Αθήνα, 1980)

5. Κύπρος, πατρίδα μου (χορωδιακά έργα, Εκδόσεις ΝΑΚΑ)

6. Έργα για Πιάνο (Εκδόσεις ΝΑΚΑ, Αθήνα, 1981)

7. Tillyria (παραλλαγές για πιάνο, γερμανική έκδοση, Φραγκφούρτη)

8. Μελωδικές Ασκήσεις [Σολφέζ] (Κύπρος, 1990)

9. Έργα για Πιάνο, Πρελούντιο NoΙ. Πρελούντιο No2, Πρελούντιο No3. Ο Τοίχος, ο παλιότοιχος (Κύπρος, 1986).

 

Μελέτες:

1. Κυπριακή Δημοτική Μουσική (συγκριτική μελέτη εθνομουσικολογική, Greek Institute of London, 1972).

2. Η Μουσική στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Πατρών, 1984).