Φωτιάδης Φώτος

Image

Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1945 και πέθανε στις 15 Ιουλίου 2023.

Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, απ' όπου πήρε το δίπλωμα ηθοποιού. Άρχισε να εργάζεται σαν ηθοποιός σε διάφορα θέατρα στην Κύπρο και πήρε επίσης μέρος σε θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση (μερικά έργα τα διασκεύασε ο ίδιος). Επίσης παρουσίαζε στην τηλεόραση το πρόγραμμα «Για τα μεγάλα παιδιά», όπου έγραφε και διασκεύαζε έργα, τα οποία σκηνοθετούσε και στα οποία έπαιζε σαν ηθοποιός.

 

Όταν ιδρύθηκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), το 1971, προσελήφθη σαν βασικό στέλεχος. Το 1973 κέρδισε υποτροφία της Κυπριακής Δημοκρατίας για μετεκπαίδευση στη σκηνοθεσία, το δε British Council Λονδίνου, σε συνεργασία με το Arts Council, οργάνωσε γι' αυτόν ειδικό κύκλο attachments στα μεγαλύτερα θέατρα της Βρετανίας για δυο χρόνια. Στο τέλος του κύκλου σπουδών δίδαξε αρχαία τραγωδία στους φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Dartinghton College of Arts. Επίσης οργάνωσε εργαστήρι αρχαίας τραγωδίας στη Royal Academy of Dramatic Arts. Στη συνέχεια (1975) προσκλήθηκε στον Καναδά, όπου εργάστηκε σαν σκηνοθέτης σε ειδικά οργανωμένη ομάδα μελέτης της αρχαίας τραγωδίας.

 

Βλέπε βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Το 1977 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου μετέφρασε και σκηνοθέτησε για τον ΘΟΚ το έργο «Το νησί» του Φούγκαρτ, που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Τον επόμενο χρόνο εκπροσώπησε την Κύπρο, με «Το νησί», σε ειδική εβδομάδα θεάτρου στο Μόναχο. Στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται σαν σκηνοθέτης και ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ίδρυσε αργότερα τη «Νέα Θεατρική Ομάδα» που ανέβασε διάφορα έργα με δική του σκηνοθεσία και εκπροσώπησε την Κύπρο στις «Διεθνείς Ημέρες Ανοικτού Θεάτρου» στην Αθήνα (1980) και στο Φεστιβάλ Ιθάκης (1981 και 1982)۠ στο δεύτερο αυτό Φεστιβάλ κέρδισε το 1982 Α' βραβείο της καλύτερης παράστασης (συνόλου) με τον «Θρύλο του Ακρίτα».

 

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και πήρε μέρος σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια. Δίδαξε θέατρο στο Εθνικό Ωδείο στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, σκηνοθέτησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην Αθήνα «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Μανώλη Καλομοίρη και σκηνοθέτησε επίσης έργα του «Νέου Θεάτρου του ηθοποιού και σκηνοθέτη  Βλαδίμηρου Καυκαρίδη», όπου έπαιξε και σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

Έκαμε επίσης ειδικές μελέτες για την αρχαία τραγωδία, παρουσιάζοντας ένα one-man show με αποσπάσματα από τον «Οιδίποδα» στα αρχαία ελληνικά, με όσο γίνεται πιο κοντά στην αρχαιοελληνική προφορά. Το θέαμα αυτό παρουσίασε σε ειδικές παραστάσεις για ξένους σε αρχαία θέατρα της Κύπρου. Το 1990 παρουσίασε στους Δελφούς, στο πλαίσιο της Στ' Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, ένα θεατρικό εργαστήρι στα αρχαία ελληνικά, με τίτλο «Ο έρωτας μέσα από την τελετουργική θεατρική πράξη στην αρχαία ελληνική τραγωδία».

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image