Πεττεμερίδης Θάνος

Image

O Θάνος Πεττεμερίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1941. Από τα μαθητικά του χρόνια, έδειξε την αγάπη του για το θέατρο, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές μαθητικές παραστάσεις. Το 1959 έλαβε μέρος στη επιθεώρηση «Εδώ ΕΟΚΑ» που ανέβασε το Κυπριακό Θέατρο. Με τη δημιουργία του ΟΘΑΚ προσλαμβάνεται σε μόνιμη βάση, παίζοντας στις περισσότερες παραγωγές του. ακολούθως συνεργάστηκε με το σχήμα ΕΘΟΣ-θεατρικό συγκρότημα της ΣΕΚ στη παρουσίαση Κυπριακών ηθογραφιών και επιθεωρήσεων.

 

Μετά την αποστράτευση του συνεργάστηκε με τη Μουσική Σκηνή και το Θίασο Παπαδημήτρη. Με την ίδρυση του Θεάτρου του ΡΙΚ το 1969, λαμβάνει μέρος σε αναρίθμητες παραγωγές που είχαν αφήσει εποχή, ανάμεσα τους «Υπηρέτης των δυο αφεντάδων», «Περιμένοντας το Γκοντό», «Μαύρη κωμωδία», «Το παιχνίδι της τρέλας και της δρονιμάδας», «Ο θάνατος του εμποράκου», «Μπίτερμαν και εμπρηστές». Με την ίδρυση του ΘΟΚ το 1971 προσλαμβάνεται κι εργάζεται ως μέλος του καλλιτεχνικού και προσωπικού μέχρι το 1981, παίρνοντας μέρος σε παραγωγές της Κεντρικής, της Δεύτερης Σκηνής αλλά και τηες Παιδικής Σκηνής ανάμεσα τους «Ο Ποπολάρος», «Ο Γλάρος», «Αίας», «Το νερό του Δρόπη», «Δόν Καμίλλο», «Το σπίτι της κούκλας», «Η Γκανιότα», «Ο κύκλος με τη κιμωλία», «Καληνύχτα Μαργαρίτα», «Με το ίδιο μέτρο», «Οι μάγισσες του Σαλέμ», «Τα δυο μαγεμένα δεντράκια», «Ο λαγός ο καυχησιάρης», «Οι κατεργαρίες του Σκαπίνου», «Άτταλος ΙΙΙ», «Ενδοσκόπηση» και άλλα.

 

Εφτά χρόνια στο Σατιρικό Θέατρο υποδύθηκε σημαντικότατους ρόλους στις παραστάσεις Αυλή των Θαυμάτων του Καμπανέλη, Η τύχη της Μαρούλας του Κορομηλά, Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ του Ε. Άλμπυ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Μποστ, Ο Βιολιστής της στέγης του Τζόζεφ Στέιν, Ο Ττόφαλλος ο Κλωναρίτης του Μ. Πιτσιλλίδη, Η Φωλιά του Κούκου του Ντέιλ Βάσσερμαν, Οι Γερμανοί Ξανάρχονται των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου, Ο Βασιλιάς Ληρ του Σαίξπηρ, Ο Πατούχας του Κονδυλάκη κ.ά.

 

Το 2001 εγκατέλειψε το Σατιρικό Θέατρο και επέστρεψε στην τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. «Γκρίζος ουρανός», «Διπλή ζωή», «Μανώλης και Κατίνα», «Ιστορίες του χωρκού», «Το τίμημα», «Το νερόν του Δρόπη», «Γαλατείας και Πυγμαλίωνος» βρίσκονται ανάμεσα στη λίστα των τηλεοπτικών του επιτυχιών, ενώ ο τελευταίος του ρόλος στην τηλεόραση ήταν στη σειρά του ΣΙΓΜΑ «Μίλα μου», όπου υποδυόταν τον πατέρα της Χριστίνας Παυλίδου.

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών στις 23 Ιανουαρίου 2011 μετά από μάχη που έδωσε με την επάρατη νόσο.

Φώτο Γκάλερι

Image