Γεωργιάδης Πεύκιος

Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Αρχιτέκτονας που διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1935 και πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 2007. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1952. Το 1957 πήρε το δίπλωμα του αρχιτέκτονα από το Πανεπιστήμιο Sheffield Αγγλίας και ύστερα από επαγγελματική άσκηση πέρασε τις σχετικές εξετάσεις και έγινε μέλος του RIBA (Royal Institute of British Architects).

 

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1959 και διορίστηκε αρχιτέκτονας στο Τμήμα Δημοσίων Εργων. Το 1961 εξασφάλισε υποτροφία για ένα έτος από την κυβέρνηση της Ολλανδίας και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ''Bowcentrum'' στο Rotterdam, όπου έτυχε του σχετικού διπλώματος για προγραμματισμό και σχεδιασμό αρχιτεκτονικών έργων. Το 1962 διορίστηκε αρχιτέκτονας - προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας μέχρι το 1972. Τον χρόνο αυτό παραιτήθηκε από τη δημόσια υπηρεσία και δημιούργησε δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Ως ελεύθερος επαγγελματίας και μετά μελέτησε ένα μεγάλο αριθμό έργων που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, όπως ιδιωτικές κατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις, γραφειακά συγκροτήματα, πολυκατοικίες, μουσεία κλπ. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη μελέτη/διατήρηση και συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ιδιαίτερα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Έτυχε πολλών διακρίσεων και βραβεύσεων για σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα. Το 1996 του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Διδάκτορα από το Oxford Brookes University.

 

Υπουργός 

Την 1 Μαρτίου 2003 διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον θάνατό του, στις 17 Ιουναρίου 2007 ενώ παρακολουθούσε εκπαιδευτικό συνέδριο.

 

Διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ΘΟΚ, της Συμβουλευτικής Επιτροπής Καλών Τεχνών και Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας, του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Οργανισμού Αναπτύξεως Γης και της Europa Nostra.

 

Υπηρέτησε επίσης ως γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Οργανισμού Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και ως πρόεδρος του Κυπριακού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου «Μνημείων και Χώρων» - ICOMO.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image