Χατζηιωσήφ Άγγελος

Image

Αθλητής. Γεννήθηκε στον Στρόβολο το 1908 και πέθανε το 1981. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή, στην οποία άρχισε και τον αθλητισμό. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη διάδοση του αθλητισμού στη γενέτειρά του. Αποτελούσε μέλος ποδοσφαιρικής ομάδας και διακρίθηκε ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο προτού ιδρυθεί ο αθλητικός σύλλογος Στροβόλου «Ο Κεραυνός» (1926).

 

Στον κλασσικό αθλητισμό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους επαρχιακούς αγώνες προκρίσεως για τους Πανελληνίους το 1925. Στους αγώνες αυτούς κέρδισε τον δρόμο 100 μ. (11" .3/5) και κατετάγη δεύτερος στο άλμα εις μήκος και στο ύψος επί κοντώ. Στους παγκύπριους προκριματικούς αγώνες του 1926 πρώτευσε στα άλματα εις μήκος και ύψος, για να κερδίσει μετά στους 19ους Παγκύπριους αγώνες του ίδιου χρόνου τρεις πρώτες νίκες: άλμα εις μήκος (6,27 μ.), άλμα επί κοντώ (3 μ.) και πένταθλο. Στους Πανελλαδικούς αγώνες του 1927 πρώτευσε στο άλμα εις μήκος και συνέβαλε στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στη σκυταλοδρομία 4X100 μ. Τον ίδιο χρόνο ενίσχυσε την ποδοσφαιρική ομάδα του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (του μετέπειτα ΑΠΟΕΛ) σε έξοδό της στην Αίγυπτο. Το 1928 στους Παγκύπριους αγώνες κέρδισε τρεις πρώτες νίκες: στον ακοντισμό (43,14 μ.), στο άλμα επί κοντώ (3,05 μ.) και στο πένταθλο στο οποίο κέρδισε τα τρία από τα πέντε αγωνίσματα. Στους Πανελλαδικούς αγώνες του 1929 κατετάγη τέταρτος στο πένταθλο, κέρδισε το άλμα επί κοντώ και συμμετείχε στην ομάδα που κέρδισε την πρώτη θέση στη σκυταλοδρομία 4X100.

 

Μετά το τέλος των αγώνων του 1929 πήγε στην Αίγυπτο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1946. Εκεί συνέχισε την αθλητική σταδιοδρομία του τόσο ως αθλητής στίβου όσο και ως ποδοσφαιριστής. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο εξακολούθησε να προσφέρει υπηρεσίες ως παράγων του αθλητισμού στον Στρόβολο και στη Λευκωσία. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια έφορος στίβου του Γ.Σ. «Παγκύπρια», με τα χρώματα του οποίου αγωνιζόταν και ως αθλητής.