Αθλητικός Σύλλογος «Ισχύς» Λύσης ΑΣΙΛ

Image

Σωματείο της κοινότητας Λύσης. Ιδρύθηκε το 1932 από μερικούς Λυσιώτες, που είχαν αποχωρήσει από τη Λέσχη «Αγάπη του Λαού». Σκοπός του σωματείου, η αθλητική, κοινωνική, πολιτιστική και εθνική αγωγή των μελών του. Τα ιδρυτικά μέλη ήσαν οι Χρίστος Παναγίδης Φόσλας, Κώστας Ρουσής, Χριστόφορος Φωκαΐδης, Γιάγκος Σ. Λούκα και Νεόφυτος Πέτρου. Ο ΑΣΙΛ υπήρξε πρωτοπόρος στον αθλητικό, κυρίως, τομέα. Ήταν το πρώτο σωματείο που κατεσκυάσε ιδιόκτητο στάδιο, στο οποίο έδωσε το όνομα του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Το στάδιο αυτό ήταν το πρώτο στην Κύπρο που διέθετε χορτοτάπητα. Ο ΑΣΙΛ υπήρξε το πρώτο αγροτικό σωματείο που εντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ (1965) και το πρώτο που αγωνίστηκε στην Α' κατηγορία. Στην κατηγορία αυτή αγωνιζόταν από το 1967 ως το 1970 και από το 1971 ως το 1977.

 

Από το 1967 ως την προσφυγοποίησή του, είχε έντονη αθλητική δράση. Ιδιαίτερα επιτυχείς ήσαν οι θερινές νυχτερινές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που γίνονταν κάθε χρόνο στο γήπεδό του, με τη συμμετοχή ομάδων από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Παράλληλα, στον τομέα του κλασσικού αθλητισμού διοργάνωνε τους ετήσιους αγώνες στίβου «Τα Γρηγόρεια», προς τιμήν του Γρηγόρη Αυξεντίου, καθώς και παναγροτικούς αγώνες. Το σωματείο διατηρούσε επίσης χορευτικό συγκρότημα.

Το τελευταίο παιχνίδι του ΑΣΙΛ στο γήπεδο του στη Λύση έγινε στις 2 Ιουνίου 1974 στα πλαίσια του Κύπελλου Κύπρου 1973-74 με αντίπαλο την Ένωσις Νέων Παραλιμνίου, στην προημιτελική φάση του θεσμού. Αν και ο ΑΣΙΛ είχε χάσει τον εκτός έδρα αγώνα με 5-0, στην έδρα του κέρδισε με 2-1 με δύο γκολ του Παναγίδη.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974, ο ΑΣΙΛ εδρεύει στη Λάρνακα από το 1984 και χρησιμοποιεί ως προσωρινή έδρα νέο ιδιόκτητο στάδιο με το ίδιο όνομα, το «Στάδιο Γρηγόρης Αυξεντίου».

 

Τα χρώματα του ΑΣΙΛ είναι το κίτρινο και το μαύρο.