Πετρίδης Κώστας

Image

Αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου «Παγκύπρια» Λευκωσίας και της εθνικής Ελλάδος. Υπήρξε μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού όπου εντάχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90. 

Γεννήθηκε το 1906 στη Λευκωσία και το 1927 κέρδισε το άλμα τριπλούν παίρνοντας το βάπτισμα του παγκυπριονίκη. Το 1928 κέρδισε τέσσερις πρώτες νίκες στους Παγκύπριους αγώνες (άλματα εις μήκος, ύψος και τριπλούν και στον δρόμο 110 μ. μετ’ εμποδίων). Λόγω των υψηλών του επιδόσεων κλήθηκε αμέσως στην Αθήνα και περιελήφθη στην εθνική ομάδα. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 που έγιναν στο Άμστερνταμ. Οι Ολυμπιακοί του Άμστερνταμ (η τελετή αφής έγινε στις 29 Ιουλίου) ήταν ιδιαίτερα σημαντικό καθώς επανεμφανίζονται μετά από 10 χρόνια αποκλεισμού η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Για πρώτη φορά ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα, η Ελλάδα παρελαύνει πρώτη και στα αγωνίσματα στίβου μετέχουν γυναίκες. Η Ιρλανδία κερδίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σαν ανεξάρτητο κράτος. 

 

Η μεγάλη στιγμή του Κώστα Πετρίδη με τον ΠΑΟ ήταν στους Βαλκανικούς αγώνες του 1929.  Στους προβαλκανικούς αγώνες του ίδιου χρόνου πρώτευσε στα άλματα εις μήκος και τριπλούν. Αγωνίστηκε επίσης στους Ολυμπιακούς του 1932.