Νικολαΐδης Διαγόρας

Image

Αθλητής, γιος του πρωτοπόρου του κυπριακού αθλητισμού Χαράλαμπου Νικολαΐδη. Γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1968.

 

Ο Διαγόρας Νικολαΐδης ταύτισε το όνομά του με τον αθλητισμό στίβου και τη γυμναστική. Το 1924 αναδείχθηκε πρώτος παγκυπριονίκης στο αγώνισμα της σφαιροβολίας. Το 1926, ως σπουδαστής της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών, διακρίθηκε στους Πανελλήνιους αγώνες τόσο στη σφαιροβολία όσο και στο δέκαθλο. Η επίδοσή του αποτελούσε και κυπριακή επίδοση. Το 1927 πήρε μέρος στις Δελφικές γιορτές, που διοργάνωσε ο Άγγελος Σικελιανός, και κέρδισε το πένταθλο. Για τη λαμπρή του εκείνη νίκη, στο αρχαίο στάδιο των Δελφών, ο Κ.Α. Κωνσταντινίδης - Ξενάκης έγραψε για τον Διαγόρα Νικολαΐδη την πιο κάτω τιμητική «ωδή»:

 

ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟΝ ΔΙΑΓΟΡΑ ΠΥΘΙΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ

 

Μακαριστή η μυριοτραγουδισμένη χώρα

της Κυθήρης η αφρόζωστη, που τέτοιο της βλαστάρι

πελαγοδρόμο τόστειλε ν’ αγωνιστή για το κλωνάρι

της δάφνης, που η πνοή μιας νέας Πυθίας χλωραίνει τώρα.

Τ’ αγαλματένιο σου κορμί πεντάχτινο, ω Διαγόρα,

σαν άστρο: κάλλος, νιότη, αλκή, αρχοντιά και χάρη.

Έλαμψες σαν Απόλλωνας. Ποιος θνητός να σου πάρη

τη νίκη εσέ, που σαν θεός μας θάμπωσες την όραση;

Να, στον Αφαλό της γης, τ’ αστραφτερό το στάδιο,

- μαρμαρωμένο στων αιώνων τη σιγή και λήθη

-ξάφνου μ’ ένα λαμπρόκοσμο πάλι αναστήθη.

Και ρέκαξαν αητοί του Δία ψηλά, στο γλαυκό τ’ Άδειο

κι ως οι Φαιδριάδες στη μυριόστομη τράνταξαν μπόρα

του αλαλαγμού της πενταπλής σου νίκης, ω Διαγόρα.

 

Από το 1928 και για δέκα χρόνια προπονούσε τις αθλητικές ομάδες του Γυμναστικού Συλλόγου «Παγκύπρια» και «Τραστ», παράλληλα δε δίδασκε και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο ως καθηγητής γυμναστικής.

 

Το 1929 ίδρυσε το Α΄ Σώμα Προσκόπων Λευκωσίας και μαζί με μια ομάδα κυνηγών, ίδρυσαν τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λευκωσίας του οποίου διετέλεσε πρόεδρος το 1965. Το 1930 ίδρυσε τις προσκοπικές και μαθητικές κατασκηνώσεις και το 1932 τον «Ορειβατικό Σύνδεσμο». Από το 1935 μέχρι το 1966 ήταν μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Το 1940 εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Γ.Σ.Π. και πιο ύστερα πρόεδρός του (1954-1968). Υπήρξε ταμίας της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Κύπρου (Τ.Ε.Σ.Κ.) και μέλος της κεντρικής επιτροπής του Τμήματος Σωματικής Αγωγής του τότε Ελληνικού Γραφείου Παιδείας. Από το 1960 διορίστηκε προϊστάμενος σωματικής αγωγής, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια