«Νέα Σαλαμίς»

Image

Αθλητικό σωματείο της Αμμοχώστου. Ιδρύθηκε στις 7 Μαρτίου 1948, με τη διάσπαση που είχε τότε επέλθει στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου*. Τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκαν και άλλες ομάδες, μεταξύ των οποίων και η «Ομόνοια»* Λευκωσίας, που απετέλεσαν την Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΚΕΠΟ). Με την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου, το 1953, η «Νέα Σαλαμίς» εντάχθηκε στη δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ως ομάδα Β' κατηγορίας. Τον επόμενο χρόνο η «Νέα Σαλαμίς» κέρδισε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Β' κατηγορίας και ανήλθε στην Α' κατηγορία, όπου παρέμεινε μέχρι το 1979. Υποβιβάστηκε τότε στη Β' κατηγορία, για να επανέλθει τον επόμενο χρόνο στην Α' κατηγορία.

 

Η μεγαλύτερη επιτυχία της «Νέας Σαλαμίνας» ήταν στην ποδοσφαιρική περίοδο 1989-90, όταν κατέκτησε το κύπελλο Κύπρου, νικώντας στον τελικό την Ομόνοια με 3-2. Την ίδια χρονιά κέρδισε και την ασπίδα της ΚΟΠ, νικώντας τον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ με 1-0. Η «Νέα Σαλαμίς» έπαιξε σε ακόμα δύο τελικούς κυπέλλου, το 1966 και το 2001, αλλά και στις δύο έχασε από τον Απόλλωνα. Ως κυπελλούχος αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, αλλά αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, από την «Αμπερντίν» Σκωτίας.

 

Η «Νέα Σαλαμίς» εκτός από την ομάδα ποδοσφαίρου, διατηρεί επίσης ομάδα πετόσφαιρας, καθώς και ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου. Η ομάδα πετόσφαιρας ανδρών της «Νέας Σαλαμίνας» κέρδισε επανειλημμένα το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας (1990, 1991, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003).

 

Τα χρώματα του σωματείου είναι το κόκκινο και το άσπρο. Η προσωρινή έδρα του στην προσφυγιά είναι στην πόλη της Λάρνακας.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image