Κοντίδης Παύλος

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου

Image

Ιστιοπλόος με διεθνείς επιτυχίες, αργυρός ολυμπιονίκης στο Λονδίνο. Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1990 στη Λεμεσό. Συμμετέχει στην κατηγορία «Λέιζερ». Ανήκει στο ναυτικό όμιλο Λεμεσού.

Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008 και κατετάγη στη 13η θέση στην τελική κατάταξη των σκαφών κατηγορίας «Λέιζερ». Ο Παύλος Κοντίδης θριάμβευσε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων που έγινε στον Καναδά, το 2007, τερματίζοντας στην πρώτη θέση. Τον Ιούνιο του 2007 στο Κασκάϊς της Πορτογαλίας εξασφάλισε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου με την 29η θέση που κατέλαβε η Κύπρος. Τερμάτισε επίσης στην 7η θέση του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Μεγάλης Βρετανίας. Τον Ιούλιο του 2008 έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Ιστιοπλόος που κέρδισε δύο συνεχόμενες φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων (που έγινε στη Δανία). Τον Μάρτιο του 2009 ο Κύπριος πρωταθλητής κατέκτησε την 1η θέση στο διεθνή αγώνα «Split Olympic Sailing Week», που διεξήχθη στο Σπλιτ της Κροατίας.

 

Τον Φεβρουάριο του 2009 ο Παύλος Κοντίδης βρισκόταν στην 23η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μεταξύ 827 αθλητών, στην κατηγορία Laser.

 

Τον Αύγουστο του 2009 ο Κοντίδης ανέβηκε στο Νο 8 του κόσμου, με την καλύτερη του θέση να έρχεται τον Ιούνιο του 2011, όταν έφτασε στο Νο 6. Τον Αύγουστο του 2010 πήρε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser στη θάλασσα της Μάγχης 

Σημείωσε στη συνέχεια και άλλες διεθνείς επιτυχίες. Υπήρξε ο πρώτος Κύπριος Ολυμπιονίκης με αργυρό μετάλλιο, όταν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου στις 6 Αυγούστου 2012 πήρε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία Laser. 

 

Λόγω των διεθνών επιτυχιών του, τιμήθηκε ποικιλότροπα και στην Κύπρο (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ) κερδίζοντας τον τίτλο του καλύτερου αθλητή της χρονιάς.