«Αλκή»

Ποδοσφαιρικό Σωματείο

Image

Αθλητικό σωματείο, που ιδρύθηκε στη Λάρνακα στις 10 Απριλίου του 1948 από ομάδα φιλάθλων. 

Οι φίλοι της τής έδωσαν το προσωνύμιο «Αθάνατη» κι αυτό γιατί η Αλκή από τη δεκαετία του ’80 άρχισε να παρουσιάζει πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα η ομάδα αρκετές φορές να υποβιβαστεί στη Β’ Κατηγορία. Παρ΄ όλα αυτά, όμως, η Αλκή έβρισκε τη δύναμη και κατάφερνε να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα και να στέκει όρθια. Αυτό ίσχυε έχρι την 15η Φεβρουαρίου 2023 όταν η ΑΛΚΗ διαλύθηκε και η ΚΟΠ τη διέγραψε από τα μητρώα της.

 

Η ίδρυση

Στην ιδρυτική συνέλευση του σωματείου παρευρέθησαν πάνω από 500 άτομα.  Τα χρώματα της «Αλκής» είναι το μπλε και το κόκκινο.

 

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Αλκής ήταν:

 

  • Δρ. Αννίβας Φράνσις (πρόεδρος)
  • Γεώργιος Πιτσιλλής (γραμματέας)
  • Στέλιος Παμπαλλή (ταμίας)
  • Γεώργιος Τρίγκος (έφορος και βιβλιοθηκάριος)
  • Μιχαλάκης Κυριακίδης-Σκαλιστής (έφορος)
  • Ρουπέν Περπεριάν (έφορος)
  • Π. Ν. Πετρόπουλος (σύμβουλος)
  • Ονώριος Χ Ιωάννου (σύμβουλος)

 

Εμφύλιος -Ελλάδα

Λόγω του Εμφυλίου Πολέμου, μετά την αποχώρηση των Γερμανών και των Ιταλών την περίοδο εκείνη, η Ελλάδα διάνυε μια περίοδο ενόπλων συγκρούσεων λόγω της διαμάχης μεταξύ δεξιών και αριστερών. Η κατάσταση αυτή μεταφέρθηκε και στην Κύπρο  μολύνοντας τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό.  Υπήρχε τότε αντιπαλότητα έναντι αθλητών αριστερών φρονημάτων στις περισσότερες πόλεις της Κύπρου, οι οποίοι είτε εκδιώχθηκαν είτε αποχώρησαν από τις ομάδες τους, ιδρύοντας νέες. Το 1948 υπήρξε η μεγαλύτερη διάσπαση του Κυπριακού Ποδοσφαίρου.

 

Ειδικά στη Λάρνακα, το 1948 μια ομάδα μελών του αθλητικού σωματείου ΕΠΑ αριστερών φρονημάτων, αποχώρησε από το σωματείο. Μαζί τους – λόγω διασωματειακών διαφορών – αποχώρησαν και κάποια άλλα μέλη, όπως ο γιατρός Αννίβας Φράνσις, ο Μιχαλάκης Κυριακίδης-Σκαλιστής, ο Κωστάκης Μάμας, οι Αντωνάκης και Νίκος Πύργος κ.ά. Στις 10 Απρίλη του ίδιου χρόνου, η ομάδα αυτή μαζί με άλλους ανένταχτους ποδοσφαιρικά Λαρνακείς, συναντήθηκαν στο παραλιακό κινηματοθέατρο της πόλης ΠΑΤΕ [το σημερινό Σαν Χωλλ] και συμφώνησαν στην ίδρυση ένος νέου αθλητικού σωματείου. Η πρόταση του Αννίβα Φράνσις, το νέο σωματείο να ονομαστεί ΑΛΚΗ, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα ιδρυτικά μέλη. Η λέξη αλκή σημαίνει: σωματική δύναμη, ευρωστία, ρώμη, σφρίγος.

 

Εγκαίνια 

Τα εγκαίνια του οικήματος της Αλκής έγιναν από τον Δήμαρχο Λάρνακας, Λύσο Σανταμά, στις 23 Απριλίου 1948. Επειδή αρνήθηκαν οι ιερείς της Λάρνακας να τελέσουν τον αγιασμό, κλήθηκε ο ιερέας από το γειτονικό χωριό Περβόλια, μιας κοινότητας από τις «μικρές Μόσχες» (έτσι αποκαλούνταν κάποιες κοινότητες έξω από τη Λάρνακα, όπου πλειοψηφούσαν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς), που ανακηρύχθηκε, μάλιστα, επίτιμο μέλος της «Αλκής». (Στον ιερέα, επιβλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο αργία ενός μηνός «για τέλεση ιεροπραξίας εκτός της ενορίας του»…)

 

Αμέσως μετά την ίδρυσή της η «Αλκή» δημιούργησε  ποδοσφαιρική ομάδα και από τον πρώτο χρόνο μαζί με τα σωματεία «Ομόνοια», «Νέα Σαλαμίνα», «Ορφέα», ΑΜΟΛ και «Νέο Αστέρα» ίδρυσαν την Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΚΕΠΟ), της οποίας η ζωή διάρκεσε 5 χρόνια και μετά την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου αυτοδιαλύθηκε. Στις 30 Μαΐου 1948 έγινε στη Λάρνακα το πρώτο ποδοσφαιρικό παιγνίδι ανάμεσα στη Αλκή και τη Νέα Σαλαμίνα με νικήτρια την ομάδα της Λάρνακας με 2-0, στο γήπεδο του βρετανικού στρατοπέδου της πόλης, τις μέρες που κορυφωνόταν ο ποδοσφαιρικός διχασμός σε παγκύπριο επίπεδο, με τις αποχωρήσεις των αριστερών ποδοσφαιριστών από το ΑΠΟΕΛ.

 

Η «Αλκή» εντάχθηκε στη δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) το 1954 ως σωματείο Β' κατηγορίας Στην περίοδο 1956-57 η «Αλκή» κέρδισε το πρωτάθλημα της περιφέρειάς της, αλλά στον τελικό που έγινε για άνοδο στην Α' κατηγορία έχασε από τον «Απόλλωνα». Στην περίοδο 1957-58 η ομάδα της Λάρνακας κέρδισε πάλι το πρωτάθλημα στην περιφέρειά της αλλά λόγω των διακοινοτικών ταραχών δεν έγινε η τελική φάση κι η «Αλκή» έμεινε στην Β' κατηγορία. Στην περίοδο 1959-60 η «Αλκή» αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην Β' κατηγορία κι αφού νίκησε τον «Άρη» σε δυο αγώνες κατάταξης, ανήλθε στην Α' κατηγορία. Στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας συμμετέχει μέχρι σήμερα, εκτός από την ορισμένες περιόδους που υποβιβάστηκε στη Β' κατηγορία.

 

Η «χρυσή» δεκαετία

Η δεκαετία 1970-1979 ήταν η πιο πετυχημένη στην ιστορία της ομάδας, καθώς έφτασε τρεις φορές στον τελικό του κυπέλλου, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο. Επίσης, την περίοδο 1978-79 κατέκτησε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, που ήταν η υψηλότερη στην ιστορία της και την περίοδο 1974-75 τερμάτισε στην τέταρτη θέση, τη δεύτερη ψηλότερη θέση στην ιστορία της. Στη συγκεκριμένη χρονιά πέτυχε 16 νίκες που ήταν οι περισσότερες σε μία σεζόν στην ιστορία της, συνάμα πέτυχε 57 γκολ, που ήταν επίσης τα περισσότερα που σκόραρε ποτέ σε μία χρονιά. Επιπλέον, τη σεζόν 1978-79, τερμάτισε στην 3η θέση και εξασφάλισε συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της.

 

Το 1979 η «Αλκή» αγωνίστηκε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αντιμετωπίζοντας τη «Δυναμό» Βουκουρεστίου από την οποία έχασε 3-0 στο Βουκουρέστι και 9-0 στη Λάρνακα.

 

Αποχώρηση

Το Μάιο του 2014 η γενική συνέλευση του σωματείου αποφάσισε ότι η ομάδα, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας (είχε υποβιβαστεί δύο μήνες προηγουμένως από το πρωτάθλημα Α΄Κατηγορίας. Εις βάρος της ομάδας εκκρεμούσαν και εκδικασμένες υποθέσεις στη FIFA που πιθανόν να την έριχναν σε πιο χαμηλή κατηγορία. Έτσι, με επιστολή της προς την ΚΟΠ  ημερομηνίας 6 Μαΐου 2014, η Αλκή ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ομοσπονδία. Η ανακοίνωση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έγινε από την ομοσπονδία.

 

Αλκή Ορόκλινης

Για πολλούς η Αλκή ποτέ δεν ήταν μία ομάδα, που μπορούσε να πεθάνει. Γι αυτό έπρεπε να δικαιώνει το επίθετο "Αθάνατη" που της είχαν δώσει οι οπαδοί της από την αρχή. Με πρωτοβουλία του  Άντη Λόππα, η Αλκή επανήλθε μετά τη  μετονομασία της Ομόνοιας Ορόκλινης σε Αλκή, πράγμα που έγινε. Στις 10 Απριλίου 2014 η ΓΣ της Ομόνοιας Ορόκλινης αποφάσισε την μετονομασία της σε Αλκή Ορόκλινη και τότε η «Αθάνατη» αποδείχτηκε ότι ήταν όνομα και πράμα.

 

Η Αλκή Ορόκλινης αγκαλιάστηκε αρκετά από τον κόσμο της Αλκής αλλά και από το χωριό της Ορόκλινης και μέσα σε τρεις σεζόν από το 2015 μέχρι το 2017 κατάφερε να ανέβει στην Α’ Κατηγορία και να ακουστεί στα μεγάλα σαλόνια το ένδοξο το όνομα της «Αθάνατης». Ο Άντης Λόππας για πολλούς Αλκαίους τότε ήταν ο  άνθρωπος που αναγέννησε την μεγάλη τους αγάπη και τους έκανε ξανά να ζήσουν το όνειρο της Α’ Κατηγορίας.

 

Τη σεζόν 2017-18 η Αλκή βρέθηκε στην μεγάλη κατηγορία, γεγονός που ώθησε πολλούς Αλκαίους να επιστρέψουν στο γήπεδο. Η ομάδα του Σάββα Δαμιανού τότε ήταν αρκετά καλή, με παίκτες όπως οι Ούρκο Πάρντο, Ντουβεντρού, Ντιακιτέ, Τιγκρουντζιά, Πιεράτζι και Γουΐλι Σεμέδο, οι οποίοι έπαιζαν όμορφο ποδόσφαιρο, κάνοντας άπαντες να χαμογελούν, με την ομάδα να παραμένει στην Α’ Κατηγορία.

 

Η προσπάθεια λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπόρεσε να συνεχιστεί.  Η ομάδα στις αρχές του 2023 αποφάσισε να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και η ΚΟΠ στις 15 Φεβρουαρίου 2023 τη διέγραψε από τα μητρώα της.

 

 

Πηγές: 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Η Αθάνατη θα μείνει στην Ιστορία

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image