Παπαδόπουλος Πάμπος

Ο Παμπουλής της ΑΕΛ και του Ολυμπιακού Πειραιώς

Image

Ποδοσφαιριστής. Ο Πάμπος Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς της εποχής του. Γνωστός και ως Παμπουλλής έκανε τεραστία καριέρα κυρίως σε ΑΕΛ και Ολυμπιακό Πειραιως. Αγωνίστηκε επίσης στον ΟΦΗ. Είχε το προσωνύμιο η «Αλεπού» γιατί ήταν πολύ έξυπνος, άλλαζε συχνά θέσεις και είχε τεράστια ευχέρεια στο σκοράρισμα.

 

Γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1946 και αγωνίστηκε στην ΑΕΛ Λεμεσού από το 1963 έως το 1970.

 

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο σωματείο της περιοχής του Όλυμπο Αγίου Νικολάου Λεμεσού σε ηλικία 12 ετών. Η άρτια τεχνική κατάρτιση, η σπιρτάδα και η ευστροφία θα τον οδηγήσουν να ενταχθεί στην ΑΕΛ τρία χρόνια αργότερα. Αγωνίζεται μισή περίοδο στη β’ ομάδα, κατόπιν προβιβάζεται και μετατρέπεται σε πυλώνα της πρώτης. Φόρεσε τα χρώματα της ΑΕΛ μέχρι το 1970.

 

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ το 1967-68 με 31 γκολ σε 22 μόλις αγώνες, ενώ την ίδια χρόνια αναδείχτηκε η ΑΕΛ πρωταθλήτρια Κύπρου. Στην ΑΕΛ που αγωνίστηκε και στην Α Εθνική αγωνίζονταν και τα άλλα πέντε αδέλφια του Παμπουλή. Οι φίλαθλοι χαριτολογώντας αποκαλούσαν τους Παπαδόπουλους «Σκουπάες», λόγω του επαγγέλματος του πατέρα τους Λεωνίδα. Τα αδέλφια Πανίκος, Ζηνωνής, Ανδρέας, Παμπουλής, Άριστος, Άκης, λίγο-πολύ όλοι τους άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ιστορία της ΑΕΛ.

 

Ολυμπιακός

Πολύ γρήγορα ο Παμπουλής εντοπίστηκε από ομάδες στην Ελλάδα. Από το 1970 έως και το 1976 αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό Πειραιώς όπου αναδείχτηκε πρωταθλητής το 1973, 74 και 75 και κυπελλούχος το 1971 όπου επέτυχε και γκολ κατά του ΠΑΟΚ στο 3-1, το 73 και το 75.

 

Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον ΟΦΗ για δυο χρονιές, από το 1976 έως το 78, οπόταν επέστρεψε στην Κύπρο και στην ΑΕΛ μέχρι και το 1981. Αγωνίστηκε επίσης στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης.

Στην Εθνική Κύπρου αγωνίστηκε 24 φορές και πέτυχε 2 γκολ, το ένα μάλιστα κόντρα στην Ελβετία στο 2-1 τον Φεβρουάριο του 1968, που ήταν και η πρώτη επίσημη νίκη για την χώρα μας.

 

 

Πηγές:

  1. Αλφα: Εξι αδέλφια στην ίδια ομάδα
  2. Συνέντευξη στο Στέλιο Παπαμωυσέως: Η καλύτερη πληρωμή είναι η αναγνώριση

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image