Χριστοδούλου Άντρος

Ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα

Image

Ποδοσφαιριστής. Ο Αντρος Χριστοδούλου γεννήθηκε στις 30 Νοέμβριου του 1960 στη Λεμεσό με καταγωγή από το χωριό Πάχνα. Φοιτησε στο Δημοτικό Σχολείο Καψάλου και στη συνέχεια στην Τεχνική Σχολή Λεμεσού. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε το Κυπριακό Ποδόσφαιρο.

 

Σε νεαρή ηλικία μπήκε στις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Απόλλωνα και άρχισε να αγωνίζεται την περίοδο 1976-77. Ξεχώρισε και καθιερώθηκε αμέσως σε μια ομάδα που  ουσιαστικά αποτέλεσε τον προπομπό για την τεράστια ομάδα που δημιουργήθηκε στο διάστημα 1980-94. Στον Απόλλωνα τότε έπαιζαν οι Λάμπρου, Μιλτιάδους, Δημητρίου, Γ. Βασιλείου, Αριστείδου, Αγιομαμίτης, Σχίζας, Βάλτερ, Παν. Γιολίτης, Παναγιώτου, Μοράρης, Γεννάρης, Γ. Παναγίδης, Γ. Ιωάννου, Γιαγκουδάκης, Μ. Γεωργίου, Στυλιανού, Κακουλλής, Μαρνέρος, Χρυσοστόμου, Σωτήρης.

 

Βλέπε συνέντευξη ΄Αντρου Χριστοδούλου

 

Ο Άντρος Χριστοδούλου είχε συχνή επαφή με τα δίχτυα, σκόραρε μάλιστα σε Ευρωπαϊκό αγώνα κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ενώ επέτυχε και τα δυο γκολ στην πρώτη Ευρωπαϊκή νίκη του Απόλλωνα κόντρα στην Μάλμε Σουηδίας στο 2-1 στο Τσιρειο. Αγωνίστηκε 5 φορές στην Εθνική, ήταν παρών και μάλιστα σέρβιρε το γκολ στον Τάκη Μαυρή στο ιστορικό 1-1 με την τότε Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία τον Φεβρουάριο του 1983.

 

Κατέκτησε με τον Απόλλωνα το κύπελλο Κύπρου το 1985-86 στο 2-0 με τον τότε πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ στην Λεμεσό, ενώ στην τελευταία του χρονιά το 1988-89 ήταν δευτεραθλητης.

 

Κριτική

Ποδοσφαιριστής πολυσύνθετος με υψηλή τεχνική κατάρτιση, ασυναγώνιστος στον αέρα, απρόβλεπτος με ποδοσφαιρική εξυπνάδα και οξυδέρκεια υπήρξε ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής και μια ηγετική φυσιογνωμία. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που τραυματίστηκε επανειλλημένα, αφού δεν προστατεύθηκε επαρκώς από τους διαιτητές με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει σχετικά γρήγορα από τα γήπεδα.

 

Ο δάσκαλος των Ακαδημιών και της ομάδας του Απόλλωνα Βλαντιμίρ Στούνλερ είχε δηλώσει γι αυτόν: «ο Άντρος Χριστοδούλου γεννήθηκε σε λάθος τόπο, χρόνο και εποχή».

 

 

Πηγές:

  1. www. polignosi
  2. Romaleon: Άντρος Χριστοδούλου
  3. Ρετρο: Ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία

Φώτο Γκάλερι

Image