«Πεζοπορικός» Όμιλος Λάρνακος ΠΟΛ

Image

Αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε στη Λάρνακα στις 4 Ιουνίου 1927. Το 1932 ο «Πεζοπορικός» συγχωνεύθηκε με άλλο σωματείο της Λάρνακας, τον ΑΜΟΛ, και δημιουργήθηκε το σωματείο «Ένωσις Πεζοπορικού-ΑΜΟΛ» (ΕΠΑ, όπως ήταν περισσότερο γνωστή). Το 1937 ξαναδημιουργήθηκε ο «Πεζοπορικός», με την αποχώρηση μελών του σωματείου ΕΠΑ, και εντάχθηκε στη δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ως σωματείο Α΄ κατηγορίας.

 

Ο «Πεζοπορικός» κατέκτησε δύο φορές το παγκύπριο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας: το 1953-54 και το 1987-88. Αναδείχθηκε επίσης κυπελλούχος Κύπρου το 1970. Συμμετέσχε επτά φορές σε διάφορα ευρωπαϊκά κύπελλα: μια φορά στο κύπελλο πρωταθλητριών, τρεις στο κύπελλο κυπελλούχων (ως κυπελλούχος και φιναλίστ) και τρεις στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στους αγώνες που έδωσε για τα ευρωπαϊκά κύπελλα ο «Πεζοπορικός» έφερε τέσσερις ισοπαλίες και έχασε δέκα φορές.

 

Εκτός από το ποδόσφαιρο ο «Πεζοπορικός» διακρίθηκε επίσης στην καλαθόσφαιρα (όπου κέρδισε μια φορά το πρωτάθλημα και τέσσερις το κύπελλο) και την πετόσφαιρα (η γυναικεία ομάδα του πήρε δυο φορές το κύπελλο). Δραστηριότητα αναπτύχθηκε από το σωματείο και σε άλλα αθλήματα, όπως τον κλασσικό αθλητισμό, το χόκεϊ και την επιτραπέζια αντισφαίριση, ενώ πλούσια είναι και η πολιτιστική, πνευματική και καλλιτεχνική του δράση.

 

Τα χρώματα του σωματείου ήταν το πράσινο και το άσπρο.

 

Το 1994 ο «Πεζοπορικός» ενώθηκε και πάλι με την ΕΠΑ και δημιούργησαν την Αθλητική Ένωση Κιτίου* (ΑΕΚ).

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image