Πίττας Πάμπος

Διεθνής Ποδοσφαιριστής της Κύπρου

Image

Ποδοσφαιριστής. Ο Πάμπος (Χαράλαμπος) Πίττας γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1966 στο Πραστειό Μόρφου. Σε ηλικία 8 ετών θα βρεθεί μετά την Τουρκική Εισβολή προσφυγόπουλο στη Λεμεσό. Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο και σε ηλικία 16 ετών  θα βρεθεί στον Απόλλωνα, όπου δείχνοντας νωρίς το ταλέντο του θα μπεί στην πρώτη ομάδα το 1984.

 

Στο ντεμπούτο του με τα κυανόλευκα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, ο Απόλλωνας κέρδισε 4-1 και ο Πίττας παίζοντας ως αριστερός εξτρέμ- επειδή απουσίαζε ο τραυματίας  Αγάς-σημείωσε δύο τέρματα. Αυτή ήταν η ευκαιρία για τον νεαρό Πάμπο που καθιερώθηκε σαν αριστερός μπάκ-χαφ και στην οποία αγωνίστηκε για μια εικοσαετία.

 

Ο Πίττας ξεχώριζε για την τεχνική του κατάρτιση,την ταχύτητα,τις επινοήσεις του,το δυνατό σούτ και δεν ήταν απλά άριστος στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά και πολύ καλός με τις επιθετικές του ενέργειες και τις ντρίπλες που έκανε. Πέτυχε αρκετά τέρματα από εκτέλεση φάουλ και πέναλτι έχοντας πολύ δυνατό σουτ.

 

Ο Πάμπος Πίττας έπαιξε στον Απόλλωνα από το 1982  μέχρι το 2002. Σε αυτή τη μεγάλη  διαδρομή κέρδισε δύο πρωταθλήματα, το 1991 και το 1994 αλλά και τρία κύπελλα, το 1986, 1992 και 2001. Μετά την αποχώρηση του  Γιαγκου Γιαγκουδάκη το 1995 ο Πίττας ήταν ο αρχηγός του Απόλλωνα και της Εθνική Κύπρου, τη φανέλα της οποίας φόρεσε 82 φορές και πέτυχε 7 τέρματα.

 

Στην ΑΕΛ

Το 2002 έφυγε από τον Απόλλωνα και μετακόμισε στην αιώνια αντίπαλο ομάδα της Λεμεσού, την ΑΕΛ, στην οποία αγωνίστηκε τρείς χρονιές, μέχρι το 2005, ενώ έφτασε δύο φορές σε τελικό κυπέλλου.

 

Στο Απόλλωνα είχε για συμπαίκτες μεταξύ άλλων και τους  Μ.Χριστοφή, Αντρελλή, Π.Χριστοφή, Πτάκ, Μ.Χαραλάμπους, Δ.Ιωάννου, Πεσίροβιτς, Γ.Γιαγκουδάκη, Γ.Ιωσηφίδη, Τσολάκη, Χρ.Ιωσηφίδη, Σπόλιαριτς, Κονιώτη, Πιερή, Χρυσοστόμου, Σωκράτους, Σταύρος, Κέννι, Α.Χριστοδούλου, Α.Εφραίμ, Γ.Ιωάννου, Τέμπλαρ, Αγά, Φιλίππου, Θεοφίλου, Γερμανός κ.α.

 

Στα χρόνια που έπαιξε με την ΑΕΛ είχε για συμπαίκτες και τους Λεονή, Μαχράτζε, Στυλιανού, Χριστοφή, Κονναρή, Χρ.Μιχαήλ, Χρυσοστόμου, Χριστοδούλου, Γαρπόζη,  Κρασά, Σιέποκ, Εντιαγέ, Ντεσόουζα, Κωνσταντή, Ξ. Κυριάκου, Καράμπας, Φιλανιώτης κ.α.

 

Ο Πρώτος τίτλος

Ο Πίττας πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο στα 20 του χρόνια,το κύπελλο του 1984-85. Ο Απόλλωνας είχε από το 1967 να κερδίσει κύπελλο. Το 1986 καθιερώθηκε και στην Εθνική και μάλιστα πέτυχε το γκολ στο  1-1 με την Γαλλία. Το 1997 αναδείχθηκε  από την ΕΑΚ  κορυφαίος παίκτης της χρονιάς και ο ΚΟΑ τον ανακήρυξε  πρεσβευτή του φέαρ πλέι της Κύπρου. 

 

Στη συνέχεια διετέλεσε προπονητής στις μικρές εθνικές ομάδες της Κύπρου  ’ξιος διάδοχος του Πάμπου Πίττα  στον Απόλλωνα είναι ο γιος του Γιάννης Πίττας.

 

 

Πηγές: 

  1. Wikipedia 
  2. Retro: Παίκτες που έγραψαν ιστορία 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image