Παπαδόπουλος Πολύβιος

Image

Αθλητικός παράγων και εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε το 1888 και πέθανε το 1975. Υπήρξε πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου «Ευαγόρας» Αμμοχώστου από το 1918 μέχρι το 1973. Την μακροχρόνια (55 χρόνια) αυτή προσφορά δεν έχει να επιδείξει κανένας άλλος πρόεδρος αθλητικού ή άλλου Συλλόγου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος της πρώτης επιτροπής της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως Κύπρου (ΕΡΕΚ) κατά το κίνημα του 1931 και ταυτόχρονα αρχηγός του κλιμακίου Αμμοχώστου. Ήταν επίσης ηγετική μορφή του Κυπριακού Εθνικού Κόμματος (ΚΕΚ).

 

Υπηρέτησε για 45 χρόνια την ελληνική παιδεία και για 40 χρόνια διηύθυνε την Α΄ Αστική Σχολή Αμμοχώστου, η οποία προς τιμήν του εκαλείτο «Σχολείο του Πολύβιου». Στην περίοδο της απελάσεως των Ελλαδιτών εκπαιδευτικών από τους  Άγγλους δίδαξε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου.

 

Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της εκκλησιαστικής επιτροπής του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Αμμοχώστου. Ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του σωματείου «Ανόρθωσις». Διετέλεσε εθναρχικός και εκπαιδευτικός σύμβουλος. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα (1955-59) ήταν πρόεδρος της Παγκυπρίου Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων.

 

Ήταν ο ιδρυτής του Κηπουρικού Συλλόγου Αμμοχώστου. Δυο από τα παιδιά του υπήρξαν αξιωματικοί του ελληνικού στρατού.