Παλλάδιος Νικολάου

Image

Αθλητής -Παράγοντας του Αθλητισμού. Ο Παλλάδιος Νικολάου  συνέδεσε το όνομά του με τον Κυπριακό Αθλητισμό και ιδιαίτερα με τον κλασικό αθλητισμό ως αθλητής του ΓΣΠ.

 

Γεννήθηκε στο Καραβοστάσι (Σόλοι), της επαρχίας Λευκωσίας στις 27 Δεκεμβρίου 1937.

 

Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Μόρφου. Σπούδασε στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής Αθηνών. Έκανε στη συνέχεια μετεκπαίδευση στην Αγγλία. Εργάστηκε ως Καθηγητής, Βοηθός Διευθυντής, Γυμνασιάρχης, Επιθεωρητής και Α΄ Λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ.

 

ΕΟΚΑ
Αγωνιστής της ΕΟΚΑ 1955-1959, με πλούσια αγωνιστική δράση.  Συνελήφθη στις 14 Απριλίου 1956  και βασανίστηκε από τους Βρετανούς. Μεταφέρθηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς στις 9 Μαΐου 1956 και διετέλεσε  πολιτικός κρατούμενος για 3 χρόνια. Συμμετείχε ενεργά στα Ελληνοκυπριακά Σώματα και τα διάρκεια των Διακοινοτικών Ταραχών του 1963-1965 (διοικητής Α΄ λόχου 316 Τ.Π.) 

Αθλητισμός:

  • Ήταν αθλητής στίβου και πρωταθλητής του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στο δέκαθλο. Επίσης Παγκυπριονίκης στο άλμα τριπλούν, σαν αθλητής του Γ.Σ. Παγκύπρια.
  • Το 1963 ανέλαβε προπονητής στίβου στο Γ.Σ.Π. με αθλητές που διακρίθηκαν και τίμησαν την Κύπρο σε διεθνείς αγώνες.
  • Την περίοδο  1965-1994 ήταν προπονητής καλαθόσφαιρας σε ομάδες που πρωταγωνιστούσαν στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα (ΑΠΟΕΛ, ΕΝΑΔ, ΚΕΡΑΥΝΟΣ, ΔΟΞΑ Στροβόλου και ΠΑΕΕΚ Κερύνειας).
  • Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΕΑΣ.
  • Αντιπροσώπευσε την Κύπρο με την ομάδα στίβου ως υπεύθυνος και ως προπονητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα το 1996.
  • Για 20 χρόνια ήταν Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυμναστών με επιτυχημένους συνδικαλιστικούς αγώνες.
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμό Αθλητισμού, από 2000-2003, 2003-2006, 2006-2009.
  • Για την αθλητική του προσφορά τιμήθηκε με τιμητική διάκριση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, ενώ με απόφαση της ΚΟΕ του απονεμήθηκε το βραβείο της ΔΟΕ ''Fair Play και Αθλητισμός''

 

Συγγραφέας

Αρχές Μαρτίου 2022 ο Παλλάδιος Νικολάου εξέδωσε Βιβλίο - ντοκουμέντο για τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959 από το Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου. Έχει τίτλο «Το κρυφό ημερολόγιο του κρατούμενου D.P. 315 Παλλάδιου Νικολάου», με συγγραφέα τον Χρύσανθο Χρυσάνθου. Το βιβλίο περιλαμβάνει αυτούσιο το ημερολόγιο που κατέγραφε καθημερινά στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, κρυφά από τους δεσμοφύλακες του.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image