«Διγενής Ακρίτας»

Image

Αθλητικός μουσικοφιλολογικός σύλλογος Μόρφου. Ιδρύθηκε στις 23 Απριλίου 1931 από ομάδα 38 νέων και εφήβων της Μόρφου. Ανάμεσα στους σκοπούς της ίδρυσής του ήσαν: α) Η εθνική, ηθική, καλλιτεχνική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών, β) η τόνωση και διάδοση των Ελληνοχριστιανικών ιδεωδών μεταξύ του λαού και ειδικά της νεολαίας, γ) η προαγωγή, ανάπτυξη και καλλιέργεια του αθλητισμού και η προαγωγή του Ολυμπιακού πνεύματος σε κάθε αθλητική εκδήλωση.

 

Ο «Διγενής Ακρίτας» καλλιέργησε τα πιο κάτω αθλήματα: 1) Ποδόσφαιρο 2) Καλαθόσφαιρα 3) Επιτραπέζια αντισφαίριση 4) Κλασικό αθλητισμό.

 

Βασικό άθλημα ήταν το ποδόσφαιρο. Στην περίοδο 1968 - 69 ο «Διγενής Ακρίτας» αγωνίστηκε στην Β' κατηγορία του παγκυπρίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και στην περίοδο 1969 - 70 ανήλθε στην Α' κατηγορία. Το 1970 - 71 αναδείχθηκε δευτεραθλητής Α' κατηγορίας και συμμετείσχε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αντιμετωπίζοντας την ιταλική ομάδα «Μίλαν». Ο «Διγενής Ακρίτας» έδωσε και τους δυο αγώνες με την «Μίλαν» στην Ιταλία και ηττήθηκε με 4-0 και 3-0.

 

Μετά την προσφυγοποίηση του σωματείου, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974, και των δυσχερειών που αντιμετώπισε, η ποδοσφαιρική του ομάδα υποβιβάστηκε στη Β' κατηγορία και στη συνέχεια στην Γ' κατηγορία.

 

Κατά την περίοδο 2000-1 ο Διγενής επανήλθε στην Α' κατηγορία, στη συνέχεια έπεσε στη Β' κατηγορία, για να ανεβεί και πάλι στην Α' κατηγορία, όπου αγωνιζόταν το 2006, όταν υποβιβάστηκε ξανά στη Β΄ κατηγορία.

 

Το 2005 η μορφίτικη ομάδα κατάφερε να προκροθεί μέχρι τον τελικό του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου, στον οποίο ηττήθηκε από την Ομόνοια με 2-0.

 

Η ομάδα καλαθόσφαιρας του «Διγενή Ακρίτα» ιδρύθηκε το 1955. Για δυο χρόνια συνέχεια, στις περιόδους 1966 67 και 1967 - 68 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κύπρου.

 

Ο «Διγενής Ακρίτας» πρωτοστατούσε σε πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στη Μόρφου και διέθετε φιλαρμονική.

 

Από την ίδρυσή του το 1931, το σωματείο είχε επίσης εθνική δράση.

 

Ο «Διγενής Ακρίτας» στεγαζόταν στη Μόρφου σε ιδιόκτητο οίκημα. Προσωρινή έδρα του σωματείου ήταν αρχικά η Λεμεσός και στη συνέχεια η Λευκωσία.

 

Τα χρώματα του «Διγενή Ακρίτα» είναι το πράσινο και το άσπρο.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image