«Εθνικός»

Image

Αθλητικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1968 στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα χωριό ’χνα.

 

Η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου αγωνίστηκε για πρώτη φόρα στο παγκύπριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Α' κατηγορίας κατά την περίοδο 1983 - 84. Στην επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο ο Εθνικός υποβιβάστηκε στη Β΄ κατηγορία. Το 1986 ανέβηκε και πάλι στην Α΄ κατηγορία, όπου έμεινε για τέσσερις ποδοσφαιρικές περιόδους. Ακολούθως αγωνίστηκε στη Β΄ κατηγορία για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το 1992 επανήλθε στην Α΄ κατηγορία στην οποία αγωνίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα (2008).

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Εθνικός αγωνίστηκε σε τελικό κυπέλλου (2002) στον οποίο ηττήθηκε από την Ανόρθωση με 1-0.

 

Σε διεθνές επίπεδο, ο Εθνικός συμμετέσχε τέσσερις φορές στο κύπελλο Ιντερτότο (1998, 2003, 2004 και 2006). Στις πρώτες τρεις περιπτώσεις αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο το 2006 κατάφερε να φθάσει μέχρι τον τρίτο γύρο, αφού απέκλεισε την KF Partizani Αλβανίας, την NK Osijek Κροατίας και τη Maccabi Petah Tikva Ισραήλ. Στη συνέχεια προχώρησε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου απέκλεισε τη K.S.V. Roeselare Βελγίου. Στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου αποκλείστηκε από τη Lens Γαλλίας.

 

Προσωρινή έδρα του σωματείου είναι το Δασάκι ’χνας, όπου διαθέτει και ιδιόκτητο γήπεδο. Δικό του γήπεδο έχει ο «Εθνικός» και στην κατεχόμενη ’χνα. Τα χρώματα του σωματείου είναι το άσπρο και το μπλε.

Φώτο Γκάλερι

Image