Τριπτόλεμος Ευρύχου

Image

Αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στο χωριό Ευρύχου της επαρχίας Λευκωσίας. Χρώματα του συλλόγου είναι το μαύρο και το άσπρο.

Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1937 ως γεωργικό και αθλητικό σωματείο. Πήρε την ονομασία του από τον μυθολογικό Τριπτόλεμο ο οποίος σύμφωνα με το μύθο συνδέεται με τη θεά Δήμητρα και τη διάδοση της καλλιέργειας της γης.

 

Αρχικά, η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου συμμετείχε στις διοργανώσεις της Πανσολείου Αθλητικής Ομοσπονδίας, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Το καλοκαίρι του 1985 η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) αποφάσισε τη δημιουργία της Δ΄ κατηγορίας. Ο Τριπτόλεμος ήταν ανάμεσα στις ομάδες που επελέγησαν από τη Συνομοσπονδία Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου (ΣΤΟΚ) για να συμμετάσχει στο πρώτο πρωτάθλημα της κατηγορίας και έτσι εντάχθηκε στις τάξεις της ΚΟΠ.

 

Στα πρώτα χρόνια ύπαρξης της η Δ΄ κατηγορία ήταν χωρισμένη σε ομίλους. Στην πρώτη του συμμετοχή, την περίοδο 1985-86, ο Τριπτόλεμος συμμετείχε στον όμιλο Λευκωσίας-Κερύνειας όπου τερμάτισε στη 12η θέση. Τα επόμενα χρόνια η αγωνιστική παρουσία της ομάδας βελτιώθηκε με αποτέλεσμα να τερματίζει στις πρώτες θέσεις του ομίλου στον οποίο συμμετείχε, χωρίς ωστόσο να διεκδικήσει την άνοδο του στη Γ΄ κατηγορία. Η περίοδος 1992-93 ήταν η τελευταία που η Δ΄ κατηγορία διεξαγόταν με ομίλους και έτσι οι περισσότερες ομάδες των ομίλων της περιόδου αυτής υποβιβάστηκαν στα αγροτικά πρωταθλήματα. Ο Τριπτόλεμος τερμάτισε στην πέμπτη θέση του ομίλου του και υποβιβάστηκε στα αγροτικά (τοπικά) πρωταθλήματα. Από τότε συμμετέχει στις διοργανώσεις της Πανσολείου Αθλητικής Ομοσπονδίας.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Τριπτόλεμος Ευρύχου- Facebook page

Φώτο Γκάλερι

Image