Κανάρης Ανδρέας

Image
 
Ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας. Γεννήθηκε στην Ομορφίτα το 1950 και σήμερα διαμένει στην Παλλουρίωτισσα. Εργάστηκε 46 χρόνια στο τυπογραφείο PRINTCO.  Αγωνίστηκε στο σωματείο της Λευκωσίας από το 1968 έως το 1985. Είχε συνολικά 503 συμμετοχές και σημείωσε 190 τέρματα.  Στη 17χρονη παρουσία του στο τριφύλλι κατέκτησε 12 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 5 ασπίδες. Ο Ανδρέας Κανάρης είναι πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της Ομόνοιας. Ο πολυπρωταθλητής Κανάρης είχε τη δική του πολύτιμη συμβολή στη δημιουργία της πράσινης δυναστείας όντας και ο αρχηγός επί σειρά ετών. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της Ομορφίτας και στα 18 του χρόνια πρωτοεμφανίστηκε στην πρώτη ομάδα της Ομόνοιας, αφού προηγουμένως έπαιξε για δύο σεζόν στην εφηβική ομάδα με την οποία κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα.
Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του απέναντι στον Απόλλωνα τον Οκτώβριο του 1968. Αγωνιζόμενος στο αριστερό άκρο της επίθεσης, συνέθετε μαζί με τους Σωτήρη Καϊάφα και Τάκη Μαυρή μια φοβερή επιθετική τριπλέτα-φωτιά που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην ιστορία της Ομόνοιας και του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Διακρίθηκε ιδιαίτερα για το χαρακτήρα του. Η  λέξη «τζέντλεμαν» που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μαρτυρεί του λόγου το αληθές. Ο Ανδρέας Κανάρης τιμήθηκε από την ΕΑΚ το 1973 με το βραβείο ήθους, ενώ το 1977 ανακηρύχθηκε αθλητής της χρονιάς. Το 1978 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Ο Ανδρέας Κανάρης διέπρεψε και στην Εθνική Κύπρου, καταγράφοντας 20 συμμετοχές. Τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1985.
 
Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image