Στάδιο Γ.Σ.Π.

Το Νέο και το Παλιό στάδιο της Λευκωσίας

Image

Το Νέο Στάδιο Γ.Σ.Π. γνωστό και ως Γ.Σ.Π- είναι στάδιο ποδοσφαίρου και βρίσκεται στην Λευκωσία και πιο συγκεκριμένα στον Στρόβολο. Το στάδιο το οποίο ολοκληρώθηκε το 1999, ανήκει στο Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια» (Γ.Σ.Π.). Το Νέο Στάδιο Γ.Σ.Π. ανεγέρθηκε με βάση τη συμφωνία για ανταλλαγή του παλιού ΓΣΠ με το κράτος επί κυβέρνησης Γιώργου Βασιλείου. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπονήθηκαν στην Αμερική και σ’ αυτά περιλήφθηκαν και οι πρόνοιες των κριτηρίων της UEFA. Είναι χωρητικότητας 22.829 θεατών και οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι 105 × 68 μέτρα.

 

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το στέγαστρο του Γ.Σ.Π. Αποτελεί έργο αναφοράς ως προς τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό, τη μηχανική πτυχή και την εκτέλεσή του. Το εντυπωσιακό στέγαστρο προσφέρει κάλυψη από τον ήλιο και τη βροχή όχι μόνο στους θεατές στη δυτική κερκίδα, αλλά και σε όσους συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις στη στοά που δημιουργήθηκε μεταξύ της κερκίδας και των εκδοτηρίων εισιτηρίων. Στη στοά υπάρχουν καφετέρια, αίθουσα συνεδριάσεων, καταστήματα, εκθεσιακοί χώροι κ.ά. Οι σχεδιαστές του, ο αρχιτέκτονας Θεοχάρης Δαυίδ του Γραφείου Theo David Architects+ KAL Engineering, καθώς επίσης οι πολιτικοί μηχανικοί Άθως Κυριακού και Λύσανδρος Κυριακού, του ίδιου γραφείου, που εκπόνησαν τον στατικό σχεδιασμό, έλαβαν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, ούτως ώστε να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα του οικοδομήματος σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ανεμοστρόβιλους, χιονόπτωση, χαλαζόπτωση κ.λπ. Ο εξειδικευμένος υπεργολάβος που ανέλαβε την κατασκευή τού μεταλλικού στεγάστρου ήταν η εταιρεία E.& C. & C.Paraskevaides (steel works) LTD, ενώ ο εργολάβος που κατασκεύασε το Αθλητικό Κέντρο του Γ.Σ.Π. ήταν η εταιρεία A. Panayides Contracting LTD. Η ανέγερση του στεγάστρου διήρκεσε ένα χρόνο. Παραδόθηκε το 1998, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την πραγματοποίηση των εγκαινίων του νέου σταδίου το 1999.

 

Τα εγκαίνια του νέου σταδίου του Γ.Σ.Π. πραγματοποιήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου 1999. Αμέσως μετά τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε φιλικός αγώνας ανάμεσα στους δύο αιώνιους της Λευκωσίας, ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας και Ομόνοια Λευκωσίας, παιχνίδι που τελείωσε 3-3.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου με απόφασή του παραχώρησε το γήπεδο ποδοσφαίρου του νέου σταδίου του Γ.Σ.Π. για χρήση από τρία σωματεία της Λευκωσίας, τον ΑΠΟΕΛ, τον «Ολυμπιακό» και την «Ομόνοια». Το Εθνικό Στάδιο Στίβου, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουνίου 2000 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, παραχωρήθηκε για χρήση από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ).

 

Το στάδιο εκτός από τους αγώνες του ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακού και Ομόνοιας, φιλοξενεί και τους περισσότερους αγώνες της Εθνικής Κύπρου. Εκεί επίσης πραγματοποιείται το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς (Super Cup) ανάμεσα στο πρωταθλητή και το κυπελλούχο.

 

Το Παλιό Στάδιο ΓΣΠ

Το παλιό στάδιο ΓΣΠ ήταν ποδοσφαιρικό στάδιο στο κέντρο της Λευκωσίας. Είχε χωρητικότητα 12.000 χιλιάδων θεατών. Κατασκευάστηκε το 1902. Ανήκε στον Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια» (Γ.Σ.Π.) μέχρι το 1999 όπου η ιδιοκτησία του πέρασε στο κράτος και στη συνέχεια στον Δήμο Λευκωσίας.

Το στάδιο εγκαινιάστηκε το 1902 με τη διεξαγωγή των Ε΄ Παγκυπρίων Αγώνων Στίβου σε χώρο που αγοράστηκε με μετοχές των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών της Λευκωσίας. Το ζεύγος Αντωνίου και Ευγενίας Θεοδότου απάλλαξε στο στάδιο από το τεράστιο χρέος. Επιπλέον, το 1904 παραχώρησε σημαντικό χρηματικό ποσό στον ΓΣΠ για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του σταδίου. Προς τιμή τους, το στάδιο μετονομάστηκε σε ΓΣΠ-Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου. Αρχικά το στάδιο είχε κατεύθυνση βορράς-νότος. Τη δεκαετία του 1920 η κατεύθυνση άλλαξε σε ανατολή-δύση. Το στάδιο ήταν η έδρα πολλών ομάδων της Λευκωσίας: Ένωσις Νέων Τραστ, ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Ομόνοια, Ορφέας Λευκωσίας, ΑΫΜΑ Λευκωσίας και Τσετίν Καγιά Λευκωσίας.

Στις 24 Ιουνίου 1991 υπογράφηκε συμφωνία ανταλλαγής του Παλιού Σταδίου Γ.Σ.Π. με την κυβέρνηση της Κύπρου, με σκοπό την ανέγερση νέου σύγχρονου σταδίου. Το παλιό στάδιο ΓΣΠ σταμάτησε τη λειτουργία του το 1999, οπόταν και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος στάθμευσης. Το 2016 αποφασίστηκε η κατεδάφιση του η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2017.

Στο Παλιό ΓΣΠ διεξάγονταν και συναυλίες. Σημαντική ήταν η συναυλία που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στις 12 Ιουλίου 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

 

Ανάπλαση του Παλιού ΓΣΠ

Οι εργασίες ανάπλασης του χώρου του Παλιού ΓΣΠ άρχισαν  στις 10 Νοεμβρίου 2021. Το πρώτο σχέδιο για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του παλιού ΓΣΠ εκπονήθηκε το 1986 και οι προσφορές προκηρύχθηκαν το 2020, δηλαδή 34 χρόνια μετά. Για τη μορφή που θα πάρει τελικά το ΓΣΠ διενεργήθηκε δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχαν 8.516 κάτοικοι Λευκωσίας και οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής λίγων κτισμάτων, με παράλληλη δημιουργία ανοικτών χώρων και διευκολύνσεων για τους πεζούς. Λίγα κτίσματα αξίωσε το 81% ενώ ποσοστό 70% ετάχθη υπέρ των ανοικτών χώρων σε σχέση με 22% όπου προέκρινε τους στεγασμένους χώρους. Εξάλλου, 75% ζήτησε κυρίως διευκόλυνση των πεζών παρά των αυτοκινήτων. Αρχικά έγιναν σκέψεις για δημιουργία καταστημάτων κατά μήκος των οδών Ευαγόρου και στη Γρηγόρη Αυξεντίου αλλά ανατράπηκαν από το δημοψήφισμα.

 

Στον χώρο θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη πλατεία της Λευκωσίας χωρητικότητας περίπου 18.000 ανθρώπων. Σημειώνεται, ότι στα δύο υπόγεια του ΓΣΠ, θα δημιουργηθούν συνολικά 554 χώροι στάθμευσης εκ των οποίων 33 για ΑμεΑ και 28 για άτομα μειωμένης κινητικότητας (Οικογένειες), ενώ θα λειτουργούν 12 χώροι για φόρτιση αυτοκινήτων. Εξάλλου θα διατεθούν και 108 χώροι για ηλεκτρικά οχήματα.

Ανάμεσα σε άλλα, το έργο του ΓΣΠ περιλαμβάνει τη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής.

 

Σύμφωνα με τον Δήμο Λευκωσίας, η εικόνα την οποίαν θα βλέπει ο πολίτης που θα επισκέπτεται το παλιό ΓΣΠ θα είναι:

 

  • Εσωστρεφής πράσινος πνεύμονας, μονωμένος από την πόλη και την κυκλοφορία.

 

  • Ανοιχτό αμφιθέατρο αστικών συγκεντρώσεων, όπως συνέβαινε παλιά στο ΓΣΠ.

 

  • Εμπορική υποστήριξη της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του έργου.

 

Ο προϋπολογισμός του έργου του ΓΣΠ ανέρχεται στα €19.720.000, πλέον ΦΠΑ, και περιλαμβάνει την κατασκευή του έργου και 10 χρόνια συντήρηση. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. 

 

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του κέντρου της πρωτεύουσας το οποίο θα αποτελεί μια μεγάλη όαση πρασίνου στην καρδιά της Λευκωσίας.

Περιλαμβάνει εκτεταμένη φύτευση χαμηλού και υψηλού πρασίνου, στο τεμάχιο δημιουργούνται 2 λόφοι, τεχνητοί λόφοι, ένας προς τα δυτικά, δηλαδή προς το Υπουργείο Οικονομικών και ο άλλος προς τα ανατολικά τεχνητοί λόφοι, οι οποίοι θα φυτευτούν.Το νέο πάρκο θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, καφετέριες, εστιατόρια, βιβλιοπωλείο, γκαλερί τέχνης, αμφιθέατρο, δύο επίπεδα υπόγειων χώρων στάθμευσης καθώς και μια μεγάλη αστική πλατεία.

 

Πηγή

Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image