Μουσκάλλης Ανδρέας

Κατέκτησε τρία κύπελλα Κύπρου με τρεις διαφορετικές ομάδες

Image

Ποδοσφαιριστής. Ο Ανδρέας Μουσκάλλης  γεννήθηκε στη Γιαλούσα στις 10 Ιανουαρίου 1950. Μεγάλωσε στην Αμμόχωστο.  Είναι κάτοχος διπλώματος προπονητικής UEFA Α Licence το οποίο απέκτησε το 1986 από την Σχολή Προπονητών της Ουαλίας.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λάρνακας με το ΑΚΕΛ. Ήταν πρόεδρος του προσφυγικού συνοικισμού ΑΗΚ Δεκέλειας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Προπονητών. Διετέλεσε πρόεδρος του Νέου Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Κάτω Βαρωσίων Λτδ. Το 2005 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας (Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών Λτδ). Επίσης ήταν μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

 

Πολιτική καριέρα

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

 

Ποδοσφαιρική και προπονητική καριέρα

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου το 1967. Η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής ολοκληρώθηκε το 1974 και ανέλαβε τη θέση  του εφόρου στην ομάδα. Αγωνιζόταν στη θέση του μέσου. Με τη Νέα Σαλαμίνα αγωνίστηκε σε 96 αγώνες πρωταθλήματος πετυχαίνοντας 8 γκολ και σε 14 αγώνες κυπέλλου πετυχαίνοντας 2 γκολ. Ο Ανδρέας Μουσκάλλης είχε πετύχει το τελευταίο γκολ της Νέας Σαλαμίνας στο Στάδιο ΓΣΕ, στις 12 Μαίου 1974, σε αγώνα για το Κύπελλο Κύπρου 1973-74, με το οποίο η ομάδα κέρδισε την Αλκή με 1-0.

 

Αρχικά ξεκίνησε ως βοηθός προπονητής στη Νέα Σαλαμίνα.  Τον Μάρτιο του 1986 η διοίκηση του σωματείου αποφάσισε να του αναθέσει την τεχνική ηγεσία της ομάδας από την περίοδο 1986-1987. Παρέμεινε στην ομάδα έως το 1990, κατακτώντας το μοναδικό κύπελλο στην ιστορία της ομάδας, το Κύπελλο Κύπρου 1989-90, κερδίζοντας στον τελικό την Ομόνοια. Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου αποχώρησε με δική του απόφαση από την ομάδα. Στη συνέχεια ανέλαβε τον Εθνικό Άχνας και την ΕΠΑ Λάρνακας.

Το καλοκαίρι του 1993 ανέλαβε την Ανόρθωση και το 1995 την ΑΕΚ Λάρνακας όπου παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1997. Την περίοδο 1995-96 οδήγησε την ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλλου 1995-96, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο. Παράλληλα, η ΑΕΚ εξασφάλισε συμμετοχή για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.  Με προπονητή τον Μουσκάλλη η ΑΕΚ προκρίθηκε από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1996-97. Στον δεύτερο γύρο αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα, με την οποία έφερε ισοπαλία 0-0 εντός έδρας.

Την περίοδο 1997-1988 ανέλαβε τον ΑΠΟΕΛ και την  περίοδο 1998-1999 επέστρεψε στη Νέα Σαλαμίνα. Την περίοδο 2000-01 ήταν προπονητής του Απόλλωνα, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου. Στον τελικό αντιμετώπισε την πρώτη του ομάδα, Νέα Σαλαμίνα.

Την περίοδο 2003-04 ανέλαβε ξανά την ΑΕΚ Λάρνακα, με την οποία κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας, το Κύπελλο Κύπρου 2003-04, κερδίζοντας στον τελικό την ΑΕΛ. Παράλληλα, η ΑΕΚ εξασφάλισε συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για δεύτερη φορά. Ο Ανδρέας Μουσκάλλης αποχώρησε από την ομάδα τον Νοέμβριο του 2004. Η ΑΕΚ ήταν η τελευταία ομάδα που εργάστηκε.

 

Το 2013, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού τον ανακήρυξε Πρεσβευτή Ευ Αγωνίζεσθαι - Fair Play 2013 της Κύπρου, εκπροσωπώντας τη χώρα στο Συμβούλιο Πρεσβευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη «Οι ποδοσφαιρικές και αθλητικές ακαδημίες στην Κύπρο, ο ρόλος και η αποστολή τους στη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία».