Στυλιανάκης Νίκος

Image

Ηγετική μορφή του κυπριακού ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 18 Δεκεμβρίου 1902 και πέθανε το 1975. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Λόγω των πνευματικών του ικανοτήτων, ο ιδρυτής της Σχολής και αργότερα διευθυντής Παιδείας Νιούχαμ τον διόρισε υπάλληλο στο υπουργείο Παιδείας. Στη συνέχεια διορίστηκε δικαστικός υπάλληλος, απ' όπου προήχθη σε πρωτοκολλητή των δικαστηρίων αρχικά και του εφετείου αργότερα. Υπηρέτησε επίσης ως βοηθός γραμματέας του αποικιακού γραμματέα και ταυτόχρονα εκτελούσε καθήκοντα διερμηνέα στο Νομοθετικό Συμβούλιο. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960) υπηρέτησε αρχικά ως διοικητικός λειτουργός και στη συνέχεια ως γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι την αφυπηρέτησή του. Μετά την αφυπηρέτησή του πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο Στρατιωτικό Δικαστήριο.

 

Πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον κυπριακό αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπηρέτησε ως πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) για 33 χρόνια (1936-1969). Κατά τη διάρκεια της θητείας του συντάχθηκε το καταστατικό της ομοσπονδίας και οι κανονισμοί των πρωταθλημάτων που ίσχυαν μέχρι το 1963. Οι διάφορες επιτροπές της ΚΟΠ δημιουργήθηκαν επι ημερών Στυλιανάκη, όπως και η ένταξη μας σε UEFA και FIFA.

 

Μετά τη λήξη των υπηρεσιών του, η ΚΟΠ τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρό της, τιμητική θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Μακροχρόνια υπήρξε επίσης η θητεία του ως γενικού γραμματέα του σωματείου ΑΠΟΕΛ (1932-1956). Στη μνήμη του έχει καθιερωθεί η ασπίδα Νίκου Στυλιανάκη, για την οποία αγωνίζονται κάθε χρόνο η ποδοσφαιρική πρωταθλήτρια Α' κατηγορίας και η κυπελλούχος Κύπρου.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια 

Φώτο Γκάλερι

Image