Χατζησάββας Νικόλαος

Image

Κύπριος αγωνιστής στην ελληνική επανάσταση του 1821. Σύμφωνα προς έγγραφά του, που σώθηκαν στα αρχεία του Ελληνικού κράτους, ήταν γιος κάποιου Σάββα και μιας Μαρίας, γεννημένος στην Κύπρο το 1801. Δεν αναφέρεται ο ακριβής τόπος γέννησής του.

 

Σύμφωνα προς τη στρατιωτικήν ἄφεσίν του (=στρατιωτικό απολυτήριο) που του είχε δοθεί στις 24 Φεβρουαρίου 1834 στο Ναύπλιο, ο Νικόλαος Χατζησάββας είχε υπηρετήσει στον τακτικό στρατό με τον βαθμό του δεκανέα. Αναφέρεται δε ότι δούλευσε πέντε χρόνους περισσότερον τς τριετίας του δι' νάγκην τς πατρίδος του καί κατά διαταγήν τς Κυβερνήσεως.

 

Προκύπτει, συνεπώς, ότι συνολικά υπηρέτησε στον τακτικό στρατό για 8 χρόνια, από το 1826 μέχρι το 1834 οπότε απολύθηκε. Αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο. Σώζεται επιστολή του, ημερομηνίας 4 Ιουνίου 1865, προς τον τότε πρόξενο της Ελλάδος στη Λάρνακα Δ. Μαργαρίτη. Στην επιστολή του αυτή ο Χατζησάββας μνημονεύει την 8ετή υπηρεσία του στην Ελλάδα και ζητά να του παραχωρηθεί κάποια σύνταξη γιατί τότε (το 1865) βρισκόταν σε δεινήν θέσιν κι είχε πολυμελή οικογένεια (10 παιδιά), εκ των οποίων τα περισσότερα ανήλικα, προσθέτοντας ότι αναγκαζόταν νά κάμει τόν ἐπαίτην ὅπως ζήσει αὐτά.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια