Πελενδρίτου Καρολίνα

Image

Κύπρια κολυμβήτρια με διεθνείς επιτυχίες. Γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1986 στη Λεμεσό. Στην ηλικία των εννέα ετών ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το άθλημα της κολύμβησης. Στην ηλικία αυτή βρέθηκε εξάλλου αντιμέτωπη με τη μείωση της όρασής της. Αρχικά αγωνίστηκε με τα χρώματα του Nαυτικού Oμίλου Λεμεσού και στα δέκα της χρόνια εντάχθηκε στην Kυπριακή Oμοσπονδία Kολύμβησης και πρώτευσε στους Παγκύπριους Aγώνες. Στο 13ο έτος της ηλικίας της, η Kαρολίνα κατέρριψε το παγκύπριο ρεκόρ γυναικών στα 50 μ. και 100 μ. πρόσθιο. Την ίδια περίοδο αγωνίστηκε με τα χρώματα της Kύπρου στους Bαλκανικούς Aγώνες Aνδρών και Γυναικών και εξασφάλισε αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. πρόσθιο και χάλκινο στα 100 μ. πρόσθιο. Την ίδια χρονιά συνεχίστηκαν οι διεθνείς επιτυχίες της με μια 3η   θέση στους Πολυεθνείς Aγώνες Nέων στα 50 μ. πρόσθιο και 4η θέση στα 100 μ. πρόσθιο και μια 2η θέση στο Διεθνές Meeting «Aλέξανδρος».

 

Το 2001 αγωνίστηκε στη σκυταλοδρομία 4X100 μ. μικτή με την ομάδα της Kύπρου στους Aγώνες Mικρών Kρατών Eυρώπης στο Σαν Mαρίνο και κατέλαβε τη 2η θέση. Το 2002 κέρδισε αργυρό και χάλκινο μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες ανδρών και γυναικών, αργυρό στο meeting «Αλέξανδρος», 2η θέση στη Μικρή Ολυμπιάδα με την ομάδα της σκυταλοδρομίας της Κύπρου και 7η θέση με την ομάδα σκυταλοδρομίας της Κύπρου στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Την ίδια χρονιά κατέγραψε 45 νέες παγκύπριες επιδόσεις.

 

Οι επιδόσεις της τα δύο τελευταία αυτά χρόνια την οδήγησαν στην ανάδειξή της ως της καλύτερης νεάνιδας για τα έτη 2001 και 2002 από την Kυπριακή Oμοσπονδία Kολύμβησης. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Kαρολίνα εξαιτίας της μείωσης της όρασής της επέμενε να λαμβάνει μέρος σε αγώνες για αρτιμελείς, δίνοντας μια άνιση μάχη. Mόλις το 2002 πήρε την απόφαση να ενταχθεί στην Kυπριακή Παραολυμπιακή Ομάδα όπου και τοποθετήθηκε στην κατηγορία S13. Tην ίδια χρονιά πρώτευσε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα 50 μ. ελεύθερο και 100 μ. πρόσθιο με Πανελλήνιο ρεκόρ. Στη συνέχεια εκπροσώπησε την Kύπρο στους Kοινοπολιτειακούς Aγώνες στο Μάντσεστερ. Aγωνίστηκε στα 50 μ. ελεύθερο και σημείωσε κοινοπολιτειακό ρεκόρ. Τον Δεκέμβριο του 2002, στο πλαίσιο του 3ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Kολύμβησης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Eπιτροπής, που διεξήχθη στη Aργεντινή, η Kαρολίνα κατέκτησε τη 2η θέση στα 100 μ. πρόσθιο και κατέρριψε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ, καθώς επίσης την 5η θέση στα 50 μ. ελεύθερο. Το 2003, στο Ευρωπαϊκό meeting της Τσεχίας, πέτυχε νέα πανευρωπαϊκή επίδοση στα 100 μ. πρόσθιο και παγκόσμια επίδοση στα 50 μ. ύπτιο.

 

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας, στα 100 μέτρα πρόσθιο, κατηγορία SB13, με χρόνο 1.17.32, πετυχαίνοντας και νέο παραολυμπιακό ρεκόρ. Με την Καρολίνα Πελενδρίτου η Κύπρος κατέκτησε για πρώτη φορά χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων.

 

Το 2006, λόγω επιδείνωσης του προβλήματος της όρασής της, πέρασε ξανά από αξιολόγηση και άρχισε να αγωνίζεται πλέον στην κατηγορία S12. Τον ίδιο χρόνο επιβεβαίωσε ξανά ότι είναι μια παγκόσμια πρωταθλήτρια, καταρρίπτοντας τέσσερις φορές την παγκόσμια επίδοση στα 50 μ. και 100 μ. πρόσθιο κατά τη συμμετοχή της στο British Open Championships, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στη Τσεχία.

 

Νέες μεγάλες επιτυχίες ήρθαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008, όπου η Καρολίνα κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πρόσθιο, στην κατηγορία SB12 και το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτή, στην κατηγορία SΜ12.

 

 

Βλέπε Βίντεο: Καρολίνα Πελενδρίτου

 

Στις 3 Αυγούστου 2023 η  Καρολίνα Πελενδρίτου πήρε το Χρυσό μετάλλιο στα 100μ πρόσθιο στην κατηγορία SB11 κάνοντας νέο ρεκόρ αγώνων με χρόνο 1:19.97, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρα-Κολύμβησης στο Μάντσεστερ. 

Η Καρολίνα,  στο Μάντσεστερ πήρε και το Χάλκινο μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο στην κατηγορία S11, έφθασε τα 13 στην καριέρα της σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Πέραν από τα δέκα Χρυσά και το ένα χάλκινο, στον απολογισμό της έχει και δύο αργυρά. Συνολικά, σε μεγάλες διοργανώσεις έφθασε τα 24 μετάλλια, εκ των οποίων τα έξι είναι Ολυμπιακά.

 

Πρέσβειρα 

Το 2004 διορίστηκε πρέσβειρα κατά των Διακρίσεων (Stop Discriminations) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας τον δικό της αγώνα για  την ισότητα των αθλητών με αναπηρία στην Κύπρο.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image