Σοφοκλέους Σοφοκλής

Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Νομικός που διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 7 Αυγούστου 1962. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι νυμφευμένος με τη Φωτεινή Σοφοκλέους και έχει ένα υιό και μία κόρη.

 

Πολιτική

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Από το 1992 εξελέγη επανειλημμένα δήμαρχος Λευκάρων. Διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου, μέλος του ιδρύματος «Ευρωπαϊκό Κυπριακό Σπίτι Ζήνων», μέλος Δήμων και Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης και αντιπρόεδρος του Δικτύου Αδελφοποιημένων πόλεων και περιοχών της Μεσογείου «Αμφικτυονία». Συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κυρίως για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Στις 13 Ιουνίου 2006 διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2008, οπότε ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια

Διεκδίκησε εκλογή στις Ευρωεκλογές του 2009 με την ΕΔΕΚ  αλλά δεν εξελέγη, ωστόσο, μετά την παραίτηση του Κυριάκου Μαυρονικόλα, ανέλαβε καθήκοντα ευρωβουλευτή  την 1 Σεπτεμβρίου 2012 ως ο πρώτος επιλαχών. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2014.

Εξελέγη ξανά Δήμαρχος Λευκάρων στις Δημοτικές Εκλογές του 2016. 

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image