Συλλούρης Δημήτρης

Image

Πολιτικός. Ο Δημήτρης Συλλούρης, γεννήθηκε στην Ποταμιά, Λευκωσίας, στις 27 Ιουλίου 1953. Είναι έγγαμος με την Αντιγόνη Νικολαΐδου. Έχει τρεις κόρες και ένα γιο.

 

Είναι Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (Ε.Τ.Ε.Κ.) και μέλος του Association of Project Managers του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Ο Δημήτρης Συλλούρης είναι εκ των ιδρυτών της ΦΠΚ Πρωτοπορίας και ο πρώτος πρόεδρος της (1981-1982). Διετέλεσε γραμματέας της Επιτροπής Διαφώτισης της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) και της Επιτροπής Διαφώτισης του ΔΗΣΥ. Ήταν επαρχιακός οργανωτικός γραμματέας του ΔΗΣΥ Λευκωσίας και γενικός γραμματέας του κόμματος (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ)

 

Κατά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου 2016 εξελέγη βουλευτής με το Κίνημα Αλληλεγγύη στην επαρχία Λευκωσίας. Στις 2 Ιουνίου 2016 κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής, ο Δημήτρης Συλλούρης, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με 21 ψήφους, έχοντας στην τρίτη ψηφοφορία και την υποστήριξη του  ΔΗΣΥ. 

 

Υπήρξε Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του Συνασπισμού Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.)-Κόμμα Φιλελευθέρων 1991-2001, του ΔΗ.ΣΥ. 2001-2004, ανεξάρτητος 2004-2005 και του Ευρωπαϊκού Κόμματος από το 2005.

 

Διαγραφή 

Ο Δημήτρης Συλλούρης διεγράφη από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού και έπαψε να συμμετέχει στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, έπειτα από απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος λόγω διαφωνιών με τη γραμμή στήριξης του κομματος του υπέρ του Σχεδίου Ανάν, την οποία κοινοποίησε, στις 7 Ιουλίου 2004, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Νίκος Αναστασιάδης. Μαζί με το κόμμα Νέοι Ορίζοντες του Νίκου Κουτσού ίδρυσαν το ΕΥΡΩΚΟ. Το 2016 το ΕΥΡΩΚΟ προσχώρησε στο Κίνημα Αλληλεγγύη. 

 

Ο κ. Συλλούρης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗ.ΣΥ. (Ιούνιος 2001 - Μάιος 2004), μέλος της Επιτροπής Επιλογής, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και δεύτερος Αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης- Κύπρου κατά την περίοδο της Ενταξιακής Διαπραγμάτευσης.

 

Από τις 3 Ιουνίου 2006 ήταν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος με το οποίο εξελέγη Βουλευτής στις 21 Μαίου 2006. Ως  βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ,  ήταν μέλος της Επιτροπής Επιλογής, αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

 

Ο Δημήτρης Συλλούρης ήταν γραμματέας της Επιτροπής Διαφώτισης της Νεολαίας του ΔH.ΣY. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.) και της Επιτροπής Διαφώτισης του ΔΗ.ΣΥ, πρώτος Πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Πρωτοπορία, Γενικός Γραμματέας του ΔΗ.ΣΥ, Επαρχιακός οργανωτικός γραμματέας του ΔΗ.ΣΥ. Λευκωσίας και παρατηρητής ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2003) με συμμετοχή στην Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

Επί των ημερών του ως Προέδρου της Βουλής καθιερώθηκε για πρώτη φορά η ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο στις 10 Ιουλίου 2018. 

 

Σκάνδαλο

Ο Δημήτρης Συλλούρης παραιτήθηκε από βουλευτής και πρόεδρος της Βουλής στις 15 Οκτωβρίου 2020 μετά από σκάνδαλο που ξέσπασε εις βάρος του μετά από ντροπιαστικό ντοκιμαντέρ που έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Το δίκτυο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο του κ. Συλλούρη ο οποίος υποσχόταν σε υποτιθέμενους επενδυτές κάθε διευκόλυνση (Full Support) ώστε να εκδοθεί διαβατήριο σε φυγά από την Κίνα που είχε καταδικαστεί in absentia  σε φυλάκιση για διάφορα εγκλήματα. Το βίντεο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην Κοινή Γνώμη, γράφτηκαν άρθρα και πραγματοποιήθηκαν και μια σειρά διαδηλώσεων ζητώντας την παραίτηση Συλλούρη, αφού αρχικά είχε αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο. Εξαιτίας του σκανδάλου Συλλούρη, στην οποία ενεπλάκη και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και επιχειρηματίας ανάπτυξης γης Χριστάκης Τζιοβάνης (ο οποίος επίσης παραιτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020) η Κυπριακή Κυβέρνηση σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Η Κυπριακή Αστυνομία εισηγήθηκε την ποινική διώξη του Δημήτρη Συλλούρη. Εναντίον του εκκρεμεί διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου. 

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image