Ιωαννίδης Οδυσσέας

Image

Ιατρός, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1927. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε το 1951. Ειδικεύθηκε στην Α' Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το 1956, και από το έτος αυτό άσκησε τη χειρουργική ιδιωτικώς στη Λευκωσία.

Το 1964 διορίστηκε από τον Μακάριο Δήμαρχος Λευκωσίας, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1970. Διετέλεσε πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Λευκωσίας (1964 -1970, πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας και μέλος διαφόρων δημοσίων Συμβουλίων. Κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1970 διετέλεσε αρχηγός της Προοδευτικής Παρατάξεως. 

Στις 16 Ιουνίου 1972 διορίστηκε από τον πρόεδρο Μακάριο υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

 

Ο Οδυσσέας Ιωαννίδης ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του προέδρου Μακαρίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου 1974, μέρα του πραξικοπήματος. Παραδόξως, ενώ ο Μακάριος κατόρθωσε να διαφύγει και ξεκινούσε για την Ευρώπη για μια αναγκαστική εξορία πέντε περίπου μηνών, ο Οδυσσέας Ιωαννίδης βρέθηκε ξανά «υπουργός Υγείας» στην «κυβέρνηση» που σχημάτισε ο Νικόλαος Σαμψών. Η «επιλογή» του Ιωαννίδη από τους πραξικοπηματίες ως «υπουργού» έγινε για σκοπούς προπαγανδιστικούς. Για να δείξουν ότι ακόμη και στενοί συνεργάτες του «τυράννου» Μακαρίου υποστήριξαν το πραξικόπημα εναντίον του, μετέχοντας ακόμη και στην πραξικοπηματική «κυβέρνηση» που σχηματίστηκε. Τη συμμετοχή του Ιωαννίδη στην νέα «κυβέρνηση» χρησιμοποίησε μεταξύ των επιχειρημάτων του και ο «πρόεδρος» Νικόλαος Σαμψών στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε στις 18 Ιουλίου 1974.

 

Μετά την κατάρρευση της πραξικοπηματικής «κυβέρνησης» του Σαμψών και την τεράστια καταστροφή που υπέστη η Κύπρος εξαιτίας της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε, ο Οδυσσέας Ιωαννίδης απεσύρθη από τα πολιτικά πράγματα του νησιού.

Φώτο Γκάλερι

Image