Χρίστου Ανδρέας

Image

Δήμαρχος Λεμεσού από το 2006 μέχρι το 2016, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικών  της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8 Ιουλίου 1948 και αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο. Υπήρξε στέλεχος του μαθητικού κινήματος. Σπούδασε μηχανολογία στη Μόσχα και αναμίχθηκε ενεργά στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΦΕΚ και γενικός γραμματέας της ΠΟΦΝΕ. Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και πρόεδρος της ΕΔΟΝ Λεμεσού.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε στη Συνεργατική Εταιρία Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων (1973-1974). Την περίοδο 1975-1989 εργάστηκε στη Λαική Οινοπνευματική Εταιρία Λεμεσού (ΛΟΕΛ) αρχικά ως μηχανολόγος, αργότερα ως τεχνικός διευθυντής και τα τελευταία χρόνια ως διευθυντής του εμπορικού τμήματος της εταιρείας
Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού στις πρώτες δημοτικές εκλογές επί Κυπριακής Δημοκρατίας το 1986. Κατά την ίδια  περίοδο υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντος και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού.  Εργάσθηκε αρχικά ως μηχανολόγος και αργότερα ως διευθυντικό στέλεχος σε βιομηχανία της Λεμεσού.

Το 1989 εξελέγη επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, και αποσπάστηκε πλήρως στην πολιτική δραστηριότητα. Από το 1990 είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Εξελέγη τρεις φορές βουλευτής του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού (1991, 1996, 2001). Για αρκετά χρόνια ήταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Εκτάκτων και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Υπήρξε, από το 1991 μέχρι το 2003, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Την 1η Μαρτίου 2003 διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006. Κατά τις δημοτικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου 2006, ο Ανδρέας Χρίστου εξελέγη δήμαρχος Λεμεσού. (Βλέπε Βίντεο) διαδεχόμενος τον Δημήτρη Κοντίδη

Έλαβε ποσοστό 55,14% έναντι 44,86% της ανθυποψηφίου του Ελένης Θεοχάρους. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2011 με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Έλαβε ποσοστό 58% έναντι 42% του ανθυποψηφίου του  Ανδρέα Κυπριανού. 

Διεκδίκησε επανεκλογή στις  Δημοτικές εκλογές του 2016  με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ αλλά δεν εξελέγη. Ο ανθυποψήφιος του Νίκος Νικολαίδης εξελέγη με εννέα περισσότερες ψήφους

 

Υπό την ιδιότητά του Δημάρχου διετέλεσε επί σειρά και ως πρόεδρος της ΄Ενωσης Δήμων Κύπρου.

Έχει διαχρονικά συμμετάσχει ενεργά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης ως μέλος διαφόρων επιτροπών και φορέων καθώς και σε χορωδίες ως κιθαρίστας και κανταδόρος.

Είναι παντρεμένος με την Κρίστιαν Αργυρίδου, έχει ένα γιο και δύο εγγόνια.