Συμεωνίδης Νίκος

Image

Υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε το 1939 στην Αμμόχωστο. Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε νομικά στο Middle Temple του Λονδίνου. Μετά την ανακήρυξή του σε Barrister-at-Law σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο και απέκτησε τον τίτλο B.Sc.Economics. Με υποτροφία της καναδικής κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Toronto και απέκτησε τον τίτλο M.A στα οικονομικά.

Μετά τις σπουδές του υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Γραφείο Προγραμματισμού και στη συνέχεια διετέλεσε διαδοχικά γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παιδείας, Συγκοινωνιών και Εργων, Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από το Δεκέμβριο του 2004 υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής στο Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2006 διορίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον θάνατό του, στις 3 Μαΐου 2007.


Ασχολήθηκε με θέματα προγραμματισμού και ανάπτυξης της οικονομίας τόσο από την πλευρά της οικονομικής ανάλυσης όσο και από την πλευρά της διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής. Έλαβε ενεργά μέρος στην ετοιμασία των διαφόρων σχεδίων οικονομικής ανάπτυξης, κύριο, όμως, μέρος της εργασίας του αποτέλεσε η συστηματική μελέτη των προβλημάτων της κυπριακής βιομηχανίας, του εμπορίου, της ναυτιλίας, της υγείας και της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Βιομηχανικής Καταρτίσεως, του Κέντρου Παραγωγικότητας, του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου, του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, της Αρχής Αδειών για Αεροπορικές Μεταφορές, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Ραδιοφωνία, του Συμβουλίου Φαρμάκων και της Νοσηλευτικής Σχολής.

Υπηρέτησε, επίσης, ως μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρείας Σωλήνων Λτδ., της Cyprair Tours Ltd., και του International Maritime University. Υπηρέτησε ως μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Fullbright, του Διαχειριστικού Συμβουλίου της Εμπορικής Σχολής Μιτσή, του Πολεοδομικού Συμβουλίου, του Eastern Mediterranean Health System Research της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, του Ογκολογικού Κέντρου και του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου. Τον Μάιο του 2003 διορίσθηκε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Εκπροσώπησε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ποινικών Θεμάτων, στο Συμβούλιο Πολιτιστικής Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Διεθνή Διάσκεψη των υπουργών Παιδείας των Αδεσμεύτων και άλλων Αναπτυσσομένων Χωρών το 1986 στην Αβάνα, στη Διεθνή Διάσκεψη των Η.Ε για τη Διατροφή, στη Ρώμη το 1992, και στη Διεθνή Διάσκεψη των Η.Ε για τον Πληθυσμό, στη Χάγη το 1999. Ηταν μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στις ετήσιες Συνελεύσεις της UNESCO, του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Ετήσια Γενική Συνδιάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Ήταν επίσης εκπρόσωπος της Κύπρου στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 2006 διορίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόεδρος της Επιτροπής Μελέτης για την ίδρυση Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού.

Έγραψε πολλά άρθρα και μελέτες, πάνω σε οικονομικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα.

Φώτο Γκάλερι

Image