Βασιλείου Αντώνης

Image

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1940. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ως μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου και σε ηλικία 17 χρόνων συνελήφθη από τους Άγγλους αποικιοκράτες για τη δράση του στη νεολαία της Ε.Ο.Κ.Α. και φυλακίστηκε στην Ομορφίτα. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε ειδικότητα στη Μαιευτική - Γυναικολογία. Το 1972, ύστερα από υποτροφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετέβη στη Νέα Ζηλανδία για διετή μετεκπαίδευση.

 

Όταν επέστρεψε στην Κύπρο εργάστηκε ως κυβερνητικός γιατρός μέχρι το 1977. Συνέχισε να ασκεί την ιατρική στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το διορισμό του στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 13 Ιουνίου 2006. Από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στην Κύπρο ως γιατρός αναμείχθηκε ενεργά στα κοινά συμμετέχοντας στα συμβούλια των κυβερνητικών γιατρών. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Σ.Κ. ΕΔΕΚ και επί σειράν ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού γραφείου. Από το 1986 εξελέγη για δύο συνεχείς πενταετείς θητείες δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του Σ.Κ. ΕΔΕΚ στο Δήμο Λευκωσίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Λευκωσίας. Εξελέγη για τέσσερις συνεχείς θητείες Πρόεδρος της Παγκύπριας Μαιευτικής - Γυναικολογικής Εταιρείας. Από τον Ιανουάριο του 1997 διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με ομόφωνη εκλογή από Γενική Συνέλευση των γιατρών και του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος επί τέσσερις συνεχείς θητείες. Διετέλεσε μέλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

 

Έχει γράψει σωρεία άρθρων πολιτικών, κοινωνικών και επιστημονικών σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει προλογίσει αριθμών συγγραμμάτων που έχουν σχέση με την υγεία. Μελέτες του σε ιατροκοινωνικά θέματα έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.