Χατζηκώστας Γεώργιος

Image

Πρώην υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1922. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο πήγε στο Λονδίνο, όπου, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, έκαμε σπουδές στο Hampton Engineering College του εκεί Πανεπιστημίου ως πολιτικός μηχανικός. Εργάστηκε για τρία χρόνια με εργοληπτικούς οίκους σε έργα πολεμικής χρήσεως και ειδικά στο πλωτό λιμάνι που χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή των συμμάχων στη Νορμανδία. Το 1945 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου διορίστηκε ως πολιτικός μηχανικός στα Δημόσια Έργα. Υπήρξε ιδρυτής και διευθύνων μηχανικός του Τμήματος Οδών των Δημοσίων Έργων.

 

Αποχώρησε από την κυβερνητική υπηρεσία το 1957, λόγω διαφωνιών του με την αποικιοκρατική κυβέρνηση πάνω στο εθνικό θέμα. Από το 1957 μέχρι το 1974 υπήρξε διευθύνων σύμβουλος-μηχανικός, μέλος του διευθυντικού προσωπικού και διευθύνων σύμβουλος μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών στην Κύπρο. Το 1975 ανέλαβε εργασία στη Διεθνή Τράπεζα, στην Ουάσιγκτων, όπου σύντομα προβιβάστηκε στη θέση ανώτερου συμβούλου μηχανικού. Από τη θέση αυτή εργάστηκε σε προγράμματα αναπτύξεως σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Στην Κύπρο διετέλεσε μέλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αμμοχώστου κ.α.

 

Στις 19.3.1980 διορίστηκε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού, θέση που διατήρησε μέχρι τις 20.4.1982.

Φώτο Γκάλερι

Image