Προεδρικές εκλογές

Οι Προεδρικές εκλογές του 1983

Image

Το 1983 διεξήχθησαν ξανά προεδρικές εκλογές. Το αξίωμα διεκδίκησαν ο μέχρι τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκος Κληρίδης και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Την υποψηφιότητα του Σπύρου Κυπριανού υποστήριξε και το ΑΚΕΛ. Ο Κυπριανού κέρδισε τις εκλογές, εξασφαλίζοντας 173.791 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 56,5%. Οι ανθυποψήφιοί του πήραν:

 

Γλαύκος Κληρίδης: 104.294 ψήφους, ποσοστό 33,9%.

Βάσος Λυσσαρίδης: 29.307 ψήφους, ποσοστό 9,5%.

 

Οι εκλογές αυτές έγιναν στις 13 Φεβρουαρίου 1983. Η συνεργασία του προέδρου Κυπριανού και του κόμματός του (ΔΗΚΟ) με το ΑΚΕΛ στις εκλογές αυτές έγινε με βάση ένα «ελάχιστο πρόγραμμα» συνεργασίας των δυο κομμάτων, το οποίο έμεινε γνωστό ως "Μίνιμουμ Πρόγραμμα". 

 

Βλέπε λήμμα: Εκλέκτωρ- Οι Προεδρικές του 1983

 

Το Μίνιμουμ 

Το Πρόγραμμα αυτό  οριοθέτησε την πορεία επαναπροσέγγισης των δυο κομμάτων, η οποία κατέληξε στη συμφωνία συνεργασίας στις προεδρικές εκλογές του 1983, με στόχο την επανεκλογή του Σπύρου Κυπριανού. Στο «μίνιμουμ πρόγραμμα συνεργασίας», το οποίο υπογράφηκε τον Απρίλη του 1982, συνοψίζονταν οι όροι και αρχές που θα ακολουθούσαν οι δύο εταίροι, στο Κυπριακό, σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής,  αλλά και στις σχέσεις Κύπρου με τη Σοβιετική Ένωση.  Προς  εκπλήρωση του όρου του μίνιμουμ προγράμματος,  ο Πρόεδρος Κυπριανού επισκέφθηκε τη Μόσχα και είχε συνάντηση με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, στο τέλος Οκτωβρίου του 1982. Ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνιση του ΓΓ του ΚΚ της ΕΣΣΔ και Πρόεδρος του Ανώτατου Σοβιέτ, αφού μερικές μέρες αργότερα απέθανε.

Η υπογραφή του «μίνιμουμ» προκάλεσε ρήξη στη σχέση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδας και τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μόνο δυο μήνες νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Παρόμοια προβλήματα ανεφύησαν επίσης μεταξύ του Προέδρου και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου

Το πρόγραμμα αυτό κατάγγειλε ο πρόεδρος Κυπριανού 2 χρόνια αργότερα.

 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image