Φωτίου Φώτης

Image

Διετέλεσε υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1960. Αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία και σπούδασε Οικονομικά στο Eastern Michigan University των Ηνωμένων Πολιτειών, με εξειδίκευση στη Λογιστική και στο Μάρκετινγκ. Εργάστηκε σε διάφορους μεγάλους διεθνείς λογιστικούς και ελεγκτικούς οίκους και στο υπουργείο Οικονομικών, στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων. Το 1992 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα, όπου άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του εγκεκριμένου λογιστή-ελεγκτή και του συμβούλου επιχειρήσεων.

 

Παράλληλα ασχολήθηκε με διάφορες πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και αθλητικής δραστηριότητας. Εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) από τα πρώτα στάδια της ίδρυσής του. Υπηρέτησε το κόμμα σε διάφορες θέσεις, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου κατά την περίοδο 1993-1999 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού κατά την περίοδο 2000-2003. Την 1η Αυγούστου 2003 διορίστηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

 

Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και επιτροπές εργασίας που σχετίζονται με το επάγγελμά του, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη στρατηγική διεθνών επιχειρήσεων και άλλα οικονομικά θέματα.

 

Διετέλεσε πρόεδρος σημαντικών επιτροπών εργασίας, όπως η Ακαδημία Τουρισμού, η Επιτροπή Ξενοδοχείων, η Επιτροπή Κέντρων Αναψυχής και η Επιτροπή Συντονισμού της Στρατηγικής για τον Τουρισμό. Είναι επίσης μέλος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, των Lions, του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και πολλών άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών οργανώσεων και σωματείων.

 

Διορίστηκε υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου τον Ιούνιο του 2006. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 29.2.2008, οπότε ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

 

Από το 2008 μέχρι το 2013 διετέλεσε ο επί του Τύπου εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ. Τον Μάτριο του 2013 διορίστηκε υπουργός Άμυνας από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, θέση που κατείχε μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2014 διορίστηκε Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων.