Αλληλεγγύη Κίνημα

Image

Κυπριακό πολιτικό Κόμμα.

 

Το κίνημα  Αλληλεγγύη ιδρύθηκε από την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους στις 15 Ιανουαρίου 2016 κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης τύπου στη Λευκωσία.

 

Η κυρία Θεοχάρους αποχώρησε από το ΔΗΣΥ, κόμμα με το οποίο είχε εκλεγεί Ευρωβουλευτής το 2014. Παρά την αποχώρηση της διατήρησε την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο. Αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει ο ΔΗΣΥ και προσχώρησε στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς στις 10 Μαρτίου 2016.

 

Η Αλληλεγγύη στη συνέχεια ανακοίνωσε τη συγχώνευση της με το ΕΥΡΩΚΟ και απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 η Αλληλεγγύη εισήλθε στη νέα Βουλή ποσοστό 5.24% εκλέγοντας 3 Βουλευτές. Την Ελένη Θεοχάρους στη Λεμεσό το Δημήτρη Συλλούρη στη Λευκωσία και το Μιχάλη Γιωργάλλα στην Αμμόχωστο.

 

Η Ελένη Θεοχάρους αποφάσισε να μην αναλάβει την έδρα της στη Βουλή για να παραμείνει στην Ευρωβουλή. Την αντικατέστησε ο πρώτος επιλαχών Λεμεσού κ. Παπαδόπουλος Γεώργιος. Η διαδικασία αυτή αμφισβητήθηκε στο δικαστήριο με αποτέλεσμα ο κ. Παπαδόπουλος να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο. 

 

Στις 2 Ιουνίου 2016 κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής, πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο βουλευτής Λευκωσίας  του Κινήματος Αλληλεγγύη Δημήτρης Συλλούρης με 21 ψήφους, έχοντας στην τρίτη ψηφοφορία και την υποστήριξη του  ΔΗΣΥ.

 

Το Μάρτιο του 2017 διεξήχθη στη Λευκωσία το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Αλληλεγγύη. Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, η Ελένη Θεοχάρους ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του κινήματος, άνευ ανθυποψηφίου.

 

Στις προεδρικές εκλογές του 2018 το Κίνημα Αλληλεγγύη έλαβε μέρος στην πενταμερή του ενδιάμεσου χώρου στις 24 Απριλίου 2017 όπου προκρίθηκε η στήριξη της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου.

 

Παρόλα αυτά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατετάγη τρίτος μεταξύ εννέα υποψηφίων, με ποσοστό 25,74%. Για τον δεύτερο γύρο, η Αλληλεγγύη αποφάσισε να μην παράσχει στήριξη σε κανέναν από τους δύο πρωτεύσαντες στον πρώτο γύρο, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά.

 

Στις ευρωεκλογές του 2019 η κ. Ελένη Θεοχάρους κατήλθε ως υποψήφια σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ και απέτυχε να επανεκλεγεί.

Φώτο Γκάλερι

Image