Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος

Image

Διορισμένος από τη στρατιωτική χούντα του δικτάτορα Δημητρίου Ιωαννίδη «πρωθυπουργός» της Ελλάδας. Ανέλαβε την «πρωθυπουργία» και σχημάτισε «κυβέρνηση» πολιτική μετά την ανατροπή του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου από τον ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη τον Νοέμβριο του 1973.

 

Ο Ανδρουτσόπουλος δεν διέθετε απολύτως καμιά ικανότητα που να δικαιολογεί τον διορισμό του στο υψηλό αξίωμα του «πρωθυπουργού» και περιέπεσε στην αφάνεια από την οποία είχε ξαφνικά ανασυρθεί, παρασυρμένος από τη σαρωτική θύελλα που ξέσπασε στη χώρα μετά το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και την τουρκική εισβολή που το ακολούθησε.

 

Στους 7 περίπου μήνες κατά τους οποίους ο Ανδρουτσόπουλος εμφανιζόταν ως «πρωθυπουργός» της Ελλάδας, στην ουσία την εξουσία ασκούσαν οι στρατιωτικοί με επικεφαλής τον δικτάτορα Ιωαννίδη.

 

Ως «πρωθυπουργός» της Ελλάδας ο Ανδρουτσόπουλος είχε διάφορες επαφές και συνομιλίες για το Κυπριακό ζήτημα, κυρίως στα πλαίσια συνεδρίων του NATO, με αρχηγούς δυτικών χωρών, μεταξύ δε αυτών και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ*, τον άνθρωπο που επί ημερών του πραγματοποιήθηκε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Επίσης ο Ανδρουτσόπουλος ήταν ενήμερος των σχεδίων του δικτάτορα Ιωαννίδη για πραξικόπημα στην Κύπρο, προς τα οποία συμφώνησε. Μετά το πραξικόπημα, είχε συναντήσεις και συνομιλίες με τον έκτακτο Αμερικανό απεσταλμένο στην περιοχή, υφυπουργό Τζόζεφ Σίσκο, ο οποίος προσπαθούσε να παρεμποδίσει μια γενικότερη στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μετά την πραγματοποίηση των απειλών της Τουρκίας για στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, τόσο ο «πρωθυπουργός» Ανδρουτσόπουλος όσο και τα μέλη της «κυβέρνησής» του φρόντισαν να εξαφανιστούν. Ο Τζόζεφ Σίσκο μάταια τους αναζητούσε για περαιτέρω συνομιλίες και τελικά τους όρους κατάπαυσης του πυρός στην Κύπρο διαπραγματεύθηκε με τους Αμερικανούς (από τηλεφώνου) ο τότε αρχηγός του Ναυτικού Πέτρος Αραπάκης.

 

Ως «πρωθυπουργός» της Ελλάδας κατά τις μέρες της κυπριακής τραγωδίας, ο Ανδρουτσόπουλος είναι ένας από τους ενόχους που, ωστόσο, δεν κλήθηκαν ακόμη σε απολογία.