Τουομιόγια Σ Σακάρι Sakari S Tuomioja

Ο πρώτος μεσολαβητής για το Κυπριακό

Image

Φινλανδός πολιτικός και διπλωμάτης που τον Μάρτιο του 1964 διορίστηκε από τον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Ου Θάντ ως μεσολαβητής για το πρόβλημα της Κύπρου.

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1911 στο Τάμπερε της Φιλανδίας. Πέθανε στις  9 Σεπτεμβρίου 1964 στο Ελσίνκι. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας μεταξύ 1953-1954, υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 1951-1952 και διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας μεταξύ 1945-1955. Διετέλεσε επίσης πρεσβευτής της Φινλανδίας στο Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

 

Κυπριακό

Ήταν ο πρώτος μεσολαβητής που είχε διοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μετά τις Διακοινοτικές Ταραχές  του Δεκεμβρίου του 1963 και τις πρώτες συζητήσεις του θέματος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Για διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές και επιθεώρηση της Ουνφικύπ επισκέφθηκε τη Λευκωσία στις 3 Απρίλιου 1964.

Παράλληλα προς τον διορισμό του Τουομιόγια, που είχε την εντολή να εργαστεί για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διόρισαν και δικό τους μεσολαβητή, τον Ντην Άτσεσσον, που λίγο αργότερα εισηγήθηκε σχέδιο λύσης το οποίο κρίθηκε ως διχοτομικό κι απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Μακάριο.

 

Ο Τουομιόγια άρχισε προεργασία πάνω στο Κυπριακό ζήτημα αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος. Πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1964. Σ' αντικατάστασή του διορίστηκε ο Γκάλο Πλάζα, που υπέβαλε και σχετικές προτάσεις.

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Wikipedia: Sakari Tuomioja

Φώτο Γκάλερι

Image
Image