Ηνωμένα Έθνη και Κύπρος

Ο χάρτης Γκάλι

Image

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΓΚΑΛΙ

Στην έκθεση του που συνόδευε τη Δέσμη Ιδεών, ο Γκάλι προέβαινε στις εξής παρατηρήσεις:

 

Ο χάρτης στην Δέσμη Ιδεών προβλέπει ότι μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην περιοχή που θα περιέλθει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Λαμβάνει επίσης υπόψιν τα κριτήρια που είχε θέσει ο Ντενκτάς:

α) οι εδαφικές προσαρμογές θα διατηρούν την παράλια περιοχή που σήμερα ευρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκοκυπριακών αρχών,

β) το προτεινόμενο τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος να εφάπτεται στα ανατολικά της κυρίαρχης βάσης του Ηνωμένου Βασιλείου,

γ) οι εδαφικές προσαρμογές να μην επηρεάσουν τα παραδοσιακά τουρκοκυπριακά χωριά,

δ) οι εδαφικές προσαρμογές να λάβουν υπόψιν την κατανομή των υδατίνων πόρων στο νησί και

ε) ο αερολιμένας που είναι γνωστός ως «Ερτζιάν» θα αφεθεί στην περιοχή που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

 

Ο χάρτης Γκάλι προνοεί όπως στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχή περιέλθουν οι ευρισκόμενες σήμερα στην κατεχόμενη ζώνη περιοχές:

 

Πόλη της Αμμοχώστου, Μόρφου, Καραβοστάσι, Γαληνή, Πέτρα, Πραστειό (Μόρφου), Νικήτας, Κάτω Ζώδια, Σκυλλούρα, Άγιος Βασίλειος, Φιλιά, Γερόλακκος, Τύμπου, Άσσια, Βατυλή, Λύση, Κοντέα, Πραστειό (Αμμοχώστου), Καλοψίδα, Μακράσυκα, Αχνα.

 

Οι προτάσεις του Γ.Γ. προνοούν επίσης υλοποίηση της «Συμφωνίας της Γ' Βιέννης» ( υπογράφηκε στις 2 Αυγούστου 1975) για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης παρουσίας των Ελληνοκυπρίων στη χερσόνησο της Καρπασίας.

 

Ο Ντενκτάς απέρριψε τον χάρτη και υπέβαλε τέσσερις χωριστές προτάσεις, καμιά από τις οποίες δεν ήταν κοντά στις εδαφικές προσαρμογές που περιλαμβάνονται στον χάρτη Γκάλι. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι αποδέχεται προσαρμογές που θα έχουν ως αποτέλεσμα το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος να περιλαμβάνει 29+% του εδάφους της Ομοσπονδίας.

 

Ο πρόεδρος Βασιλείου εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε εδαφική προσαρμογή πρέπει να διασφαλίζει ότι η περιοχή που θα περιέλθει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να καθιστά δυνατή την επιστροφή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού Ελληνοκυπρίων στα σπίτια τους. Αν και ο πρόεδρος δεν θεωρούσε δίκαιες τις προτεινόμενες στον χάρτη Γκάλι εδαφικές προσαρμογές, δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευθεί μια συμφωνία πάνω σε αυτή την βάση.