Σταύρου Ελένη Σύρου

Image

Πολιτικός. Η Ελένη Σταύρου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 4 Ιουλίου 1975. Πατέρας της είναι ο τομεάρχης της ΕΟΚΑ και αργότερα της ΕΟΚΑ Β,  Σταύρος Σταύρου Σύρος. Ζει στη Λεμεσό.

 

Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακά στην Πολεμολογία και τις μεσογειακές σπουδές στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου. Έπειτα απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στις ελληνοαραβικές σχέσεις, τις σχέσεις με το Ισραήλ και για θέματα τρομοκρατίας από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ακολούθως απέκτησε μεταδιδακτορικό δίπλωμα μελετώντας τον άξονα Ισραήλ, Κύπρου και  Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν.

 

Εργάστηκε  ως σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική τη γαλλική, την ισπανική και την αραβική γλώσσα. Είναι νυμφευμένη με τον Γιώργο Παπαναστασίου.

 

Πολιτική:

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016 με το ΔΗΣΥ για την 1Α Κοινοβουλευτική περίοδο.

 

Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Διεκδίκησε επανεκλογή στις Βουλευτικές εκλογές του2021  αλλά δεν επανεκλέγηκε.

 

Ευρωβουλή

Στις 2 Νοεμβρίου 2022 η Ελένη Σταύρου, μπήκε στην Ευρωβουλή σε αντικατάσταση του  Λευτέρη Χριστοφόρου ο οποίος ορίστηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, με συνέπεια η έδρα που κατείχε να κενωθεί. Η κ. Σταύρου είναι η τρίτη στη ν ιστορία ευρωβουλεύτρια της Κύπρου από τον καιρό που διεξάγονται ευρωβουλευτικές εκλογές (2004). Προηγήθηκε η εκλογή της Ελένης Θεοχάρους και της Αντιγόνης Παπαδοπούλου το 2009.

 

 

Πηγή: 

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image