Χάσικος Σωκράτης

Υπουργός Εσωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Διετέλεσε υπουργός Άμυνας και υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Απριλίου 1956. Πέθανε σε ηλικία 64 ετών στις 5 Απρίλιου 2021 σε νοσοκομείο στην Κολωνία της Γερμανίας μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

 

Η καταγωγή του είναι από το κατεχόμενο σήμερα χωριό Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στο οποίο και διέμενε μέχρι την Τουρκική Εισβολή το 1974.

 

 Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών «Δράσις-ΚΕΣ» και πρόεδρος της ΕΦΕΚ. Εζησε στη Νέα Υόρκη όπου υπήρξε αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ομογενών Αμερικής. Εκεί γνώρισε και τη σύζυγο του Έλλη Κουλέρμου με την οποία απέκτησε δυο γιούς και μια κόρη.

 

Οταν επέστρεψε στην Κύπρο το 1986 ανέλαβε νομικός σύμβουλος της εφημερίδας «Αλήθεια», ιδοκτησίας του πεθερού του Φρίξου Κουλέρμου και αργότερα πήρε τη θέση του γενικού διευθυντή της. Στη συνέχεια ίδρυσε το συνδρομητικό  κανάλι «Αλφα» και τον ραδιοσταθμ'ο  Super Sport FM. Στη συνέχεια ο ΄Αλφα έγινε ανοικτό κανάλι του οποίου τις μετοχές πώλησε για να αγοράσει τα δικαιώματα του Καναλιού Ωμέγα του οποίου ήταν ιδιοκτήτης μέχρι το θάνατο του. 

 

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996. Διετέλεσε εκ περιτροπής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Επαφής Κυβέρνησης-Βουλής - ΠΑΣΥΔΥ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και μέλος των επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

 

Υπήρξε αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

 

Στις 25 Αυγούστου 1999 διορίστηκε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, θέση που διατήρησε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 ο Σωκράτης Χάσικος επανεξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας. Υπήρξε  μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

 

Στην πρώτη κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη το 2013, ο Σωκράτης Χάσικος ανέλαβε ως υπουργός Εσωτερικών και υπηρέτησε από την 1η Μαρτίου έως και τις 10 Μαίου 2017. Τότε υπέβαλε την παραίτηση του για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Στις 19 Απριλίου 2019 απεβίωσε η σύζυγος του Έλλη μετά από τρίχρονη μάχη με τον καρκίνο. 

 

Παραίτηση Χάσικου

 

(Βλέπε βίντεο δηλώσεων του μετά την παραίτηση του)

 

Ο Σωκράτης Χάσικος ηταν ανάμεσα στους κύπριους πολιτικούς που έλεγε καθαρά και θαραλλέα τις απόψεις του τόσο επί των εθνικών θεμάτων, υπέρ της λύσης Ομοσπονδίας στο Κυπριακό, όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης μη διστάζοντας να εμπλακεί σε έντονο δημόσιο διάλογο για να υποστηρίξει τις απόψεις του.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image