Χριστοδούλου Νίτσα

Image

Γεννήθηκε στο χωριό Πέρα-Πεδί της Κύπρου και έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Λεμεσό, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία, (Κλασσικό Τμήμα), με άριστα το 1959. Διάφορα γεγονότα την εμπόδισαν ν’ ακολουθήσει ανώτερες σπουδές σε Πανεπιστήμιο. ‘Αρχισε αμέσως την επαγγελματική σταδιοδρομία της ως Γραμματέας στην τότε Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 διορίστηκε στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1995.

 

Πήρε δίπλωμα στενογραφίας από τη Σχολή ΝΟΜΠΕΛ Αθηνών καθώς και άλλα διπλώματα σχετικά με την εργασία της. Λόγω της θέσης της, συνόδευσε τον πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ καθώς και τον Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού σε Διεθνείς Διασκέψεις των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας και του Κινήματος των Αδεσμεύτων και σε επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα, σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην τότε Σοβιετική Ένωση, στην Άπω Ανατολή, στις Ινδίες, στην Κίνα κ.α. Μελέτησε ελληνική και ξένη λογοτεχνία και συνεργάστηκε με φιλολογικά έντυπα, κυρίως με το περιοδικό “Πνευματική Κύπρος”. Πήρε έπαινο στο διαγωνισμό Μελέτης του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, (1963), με θέμα “Σύγχρονα Κυπριακά νεανικά προβλήματα”. Μεταξύ των διηγημάτων της ξεχωρίζει “Ο γέρος”, το οποίο βραβεύτηκε στον Παγκύπριο διαγωνισμό διηγήματος του περιοδικού “Φιλολογική Κύπρος”. (1967) και επιλέγηκε ως αντιπροσωπευτικό για την Ανθολογία “Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες”, που κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1969.

 

Το πρώτο της βιβλίο, η νουβέλα “Αναπαράσταση”, (1974), πήρε έπαινο από τη Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου. Το δεύτερο βιβλίο της, η νουβέλα “Μυστική Πορεία”, πήρε επίσης έπαινο στο διαγωνισμό νουβέλας της Μορφωτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου στα πλαίσια του Έτους Γυναίκας και βραβείο εκτυπωτικής αρτιότητας και καλαισθητικής εμφάνισης. Η πρώτη ποιητική συλλογή της “Λυχνίες και Τερρακότες”, (1985), βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο της “Γράμματα στη μητέρα μου- ΄Ωρες φωτός και νοσταλγίας”,(Ψυχογράφημα- Στοχασμού), και το 2017 η δεύτερη ποιητική συλλογή της “Ψηφίδες- του Έρωτα και του Πολέμου”.

 

Ασχολείται τόσο με την πεζογραφία όσο και με την ποίηση κι έχει δημοσιεύσει συνεργασίες της σε φιλολογικά περιοδικά. Τιμήθηκε με διάφορα λογοτεχνικά βραβεία, μεταξύ δε άλλων και με κρατικό έπαινο για τη νουβέλα της με τίτλο  Ἀναπαράσταση, όπως και έπαινο για τη νουβέλα της με τίτλο Μυστική Πορεία, ενώ τιμήθηκε και με το κρατικό βραβείο ποίησης (μαζί με τη Νάγια Ρούσου) για την ποιητική της συλλογή Λυχνίες και Τερρακότες.